'Sterke wiet snel uit coffeeshop verbannen'

DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) verwacht ''snel'' met regels te komen die sterke wiet en hasj uit coffeeshops moet weren. 

Dit jaar gaat dat naar verwachting echter niet meer lukken, zei hij maandag.

VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af dat het gehalte werkzame stof in cannabis aan een maximum moet worden gebonden.

Volgens de nieuwe regels mag er niet meer dan 15 procent THC in cannabis zitten. ''Harddrugs horen niet in de coffeeshop thuis'', aldus de minister.

Terugdringen

Opstelten wil met de nieuwe regels het gebruik en de productie van zware cannabis terugdringen. Eerder zei Opstelten al dat de meeste hasj die in een coffeeshop over de toonbank gaat, zo sterk is dat de verkoop ervan onder de nieuwe regels verboden zal worden.

Cannabis (ook wel hennep) komt voor in twee vormen: hasj is gemaakt van de hars van de plant, wiet van de bloemtoppen.

Moeilijker

Volgens Mark Josemans, woordvoerder Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht doet de minister ''er werkelijk alles aan om het illegale circuit zo omvangrijk mogelijk te maken. De zwakkere wiet in de coffeeshops, de sterkere op straat, dan is de keuze gauw gemaakt. Op deze manier maakt hij het moeilijker voor de samenleving''.

Volgens Josemans is wiet met een hoger THC-gehalte niet extra gevaarlijk voor de volksgezondheid. ''Een gebruiker pakt er gewoon minder van. Net zoals iemand rum niet uit een bierglas gaat drinken.'' Josemans sprak van een betuttelende opstelling van Opstelten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie