Meer slachtoffers moord en doodslag in Nederland

DEN HAAG - In 2011 zijn 165 mensen in Nederland omgekomen door moord of doodslag.

Dat zijn er zeven meer dan in 2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal ligt nog wel ver onder het gemiddelde van 204 slachtoffers.

Van de mannelijke slachtoffers kwam vorig jaar ruim 40 procent door vuurwapengeweld om het leven. Dat is veel vaker dan bij vrouwen, waar het slechts om 27,8 procent gaat.

De vrouwen overleden vaker dan mannen aan verstikking of wurging. Van zowel de mannelijke als de vrouwelijke slachtoffers werd zo'n 29 procent met een steekwapen van het leven beroofd.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de afgelopen 15 jaar zijn 3058 mensen in Nederland om het leven gebracht. Van hen waren 2600 inwoners van Nederland, de rest kwam uit het buitenland.

Tot 2005 ging het om gemiddeld 229 slachtoffers per jaar. Sindsdien ligt dat gemiddelde een stuk lager: jaarlijks zo'n 167 doden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Niet-westerse mannen

Van de 2600 in Nederland wonende slachtoffers was 45 procent allochtoon. Procentueel gezien is de sterfte door een misdaad onder niet-westerse mannen zes keer zo hoog als onder autochtonen.

Mannen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst waren zelfs 14 keer zo vaak slachtoffer.

In Amsterdam vallen relatief de meeste slachtoffers: bijna 3 op de 1000 personen in de afgelopen 5 jaar.

Ook in Rotterdam en Den Haag is het aandeel hoger dan gemiddeld. Het moordcijfer in de drie grote steden samen is gemiddeld ruim drie keer zo hoog als in de rest van Nederland.

Veilig

Met 0,87 slachtoffer per 100.000 inwoners is Nederland qua moord en doodslag veiliger dan veel andere Europese landen. Gemiddeld sterft namelijk bijna 1 op de 100.000 inwoners van de Europese Unie door een misdrijf.

In Letland en Litouwen vallen de meeste doden, respectievelijk 7,59 en 6,66 per 100.000 ingezetenen. Het Verenigd Koninkrijk is met 0,35 het veiligst.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tip de redactie