RIJSWIJK - Dichte mist in het hele land zorgt maandagochtend voor een drukke ochtendspits. Rond 08.15 uur stond er door slecht zicht, gesloten spitsstroken en ongevallen meer dan 350 kilometer file.

Normaal is dat in deze tijd van het jaar zo'n 225 kilometer, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID) maandag.

In Brabant liep het zicht terug tot minder dan honderd meter. Ook in de rest van het zuiden van het land is het zicht slecht. Op de A2 ontstond een aanrijding en bleef alleen de vluchtstrook enige tijd open. Daar stond rond 08.15 uur een file van acht kilometer.

Ook op de A6 ontstond maandagochtend eveneens een lange file door een ongeval. Voor het knooppunt Muiderberg stond het verkeer over zo'n dertien kilometer stil. Ook daar is het zicht beperkt.

In het hele land komt plaatselijk dichte mist voor met een zicht van minder dan tweehonderd meter, meldt het KNMI maandag.

Alleen in de kop van Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drenthe lijkt het mee te vallen. Later op de ochtend breidt de mist zich uit naar het noorden en verdwijnt dan langzaam.

Vliegverkeer

Op Schiphol heeft het vliegverkeer ook maandagmiddag nog last van de mist. De hele dag al hebben vele tientallen vluchten te maken met vertragingen van 30 minuten tot een uur, meldde de luchthaven.

''Vooral vluchten binnen Europa zijn getroffen'', zei een woordvoerster. Ze verwacht dat de vertragingen pas in de loop van de avond voorbij zullen zijn.

Volgens de ANWB heeft het verkeer in de avondspits tot nu toe niet of nauwelijks last van mist. ''De spitsstroken zijn overal open'', aldus een woordvoerder. Die stroken gaan dicht wanneer ze via camera's niet meer in de gaten kunnen worden gehouden, bijvoorbeeld door mist of sneeuw.

Eindhoven Airport

Ook Eindhoven Airport heeft last van de mist. Vluchten die daar hadden moeten landen, zijn uitgeweken naar andere luchthavens in Nederland en Duitsland. Ook is een aantal vertrekkende vluchten geannuleerd.

Reizigers krijgen het advies de informatie via teletekst en de websites van de luchthavens goed in de gaten te houden. 

Filenieuws l Actueel weerbericht