AMSTERDAM - Er is een verdachte aangehouden in de moordzaak van Marianne Vaatstra. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandagochtend bevestigd.

Eerder meldde Peter R. de Vries al op Twitter dat er een '44-jarige blanke verdachte' gearresteerd was na een '100 procent DNA match'. Volgens RTL Nieuws gaat het om de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude.

De verdachte is zondagavond gearresteerd. De familie Vaatstra is zondagavond door de politie en het OM ingelicht.

Justitie wil nog geen details geven. Het OM en de politie Friesland geven maandag om 18.00 uur een persconferentie in Drachten. De persconferentie wordt gegeven door hoofdofficier van justitie Annet Bronsvoort en de Friese korpschef Nathalie Kramers.

Dubbelcheck

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichtte maandag een ''zorgvuldige dubbelcheck'' van de identiteit van de aangehouden man.

''Het is voor OM en politie van het allergrootste belang dat wij pas met een persverklaring naar buiten komen op het moment dat de identiteit van de verdachte met zekerheid door het NFI is vastgesteld'', aldus het OM.

Volgens een woordvoerster van het NFI is het gebruikelijk in zulke zaken dat na een aanhouding opnieuw DNA wordt afgenomen ''om absoluut zeker te zijn dat het om dezelfde persoon gaat''. Een dubbelcheck duurt ongeveer 6 uur.

Tegen de NOS laat ze weten dat er voor wetenschappers nooit sprake is van een 100 procent match. "Wij hebben het over sterke aanwijzingen," aldus de woordvoerster. Bovendien benadrukt ze dat DNA alleen 'nooit genoeg' is, "er zal altijd meer bewijs moeten zijn".

Laatste poging

Het DNA-onderzoek was de 'laatste en ultieme' poging van justitie om meer dan 13 jaar na de moord de dader te vinden.

Marianna Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster. Het 16-jarige meisje had in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 een discotheek in Kollum bezocht en ging op de fiets terug naar haar huis in Zwaagwesteinde. Daar kwam ze nooit aan.

In september werden bijna 7300 mannen opgeroepen om wangslijm af te staan in het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland.

Bekende

De gearresteerde man zou zelf zijn DNA hebben geleverd tijdens het verwantschaponderzoek.

Bauke Vaatstra, de vader van Marianne, kent de man niet, maar zijn familie weet wel wie hij is. De kleinkinderen van Vaatstra gaan naar dezelfde gymnastiekclub als de kinderen van de man, vertelde Bauke Vaatstra.

Zijn dochter Ineke Vaatstra zegt in de Leeuwarder Courant dat zij de man niet kende, en haar zus Marianne vermoedelijk ook niet.

Afgeschermd

De omgeving van de boerderij van de verdachte in Oudwoude in de gemeente Kollumerland wordt door de politie afgeschermd. De locatie is ongeveer 2,5 kilometer van het weiland in Veenklooster waar het lichaam van Vaatstra in 1999 werd gevonden.

De toegangsweg naar de boerderij is maandagochtend door de politie in beide richtingen afgesloten. Ook werden dranghekken geplaatst. Op het erf rond de boerderij lopen politiemensen.

De familie van de man is opgevangen. Dat zei burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel maandag. Marianne woonde in Zwaagwesteinde, dat onder Dantumadeel valt. 

De burgemeester is zondagavond, kort na de aanhouding van de verdachte, op de hoogte gebracht. ''Dit brengt heel wat teweeg in onze regio. Opluchting. Aan de andere kant is er nu verdriet bij een andere familie waarvan de echtgenoot en vader betrokken blijkt te zijn bij deze moord.''

Bijeenkomst

Voor de inwoners van Oudwoude en Zwaagwesteinde worden dinsdag informatiebijeenkomsten georganiseerd. De bijeenkomst voor inwoners van Oudwoude vindt plaats in het dorpshuis en begint om 19.00 uur, die voor Zwaagwesteinde om 20.45 uur in restaurant de Old Dutch.

Het OM, de politie en gemeentemedewerkers beantwoorden op de besloten bijeenkomsten vragen. De pers is niet welkom.

Locaties Zwaagwesteinde en Oudwoude:


Vaatstra weergeven op een grotere kaart

Mijlpaal

De aanhouding van een verdachte via DNA-verwantschapsonderzoek noemde De Vries 'een geweldige mijlpaal'. "Dit is waar het om draait, er kunnen onvoorstelbare successen worden geboekt."

De misdaadverslaggever, die jarenlang aandacht voor de zaak had, zei maandagochtend op Twitter: "Mijn blijdschap over doorbraak en 100 procent match in zaak Vaatstra kent geen grenzen! Dit is het nieuws waarop we altijd hebben gewacht."

"Er is een last van mijn schouders afgevallen", zei Bauke Vaatstra tegenover de NOS op Radio 1. "In eerste instantie denk je: dat kan niet, want het is al 13 jaar geleden en nu ineens krijg je op een zondagavond om een uur of elf het bericht: we hebben hem."

Verwantschapsonderzoek

Begin oktober hadden 6514 van de 7300 opgeroepen mannen hun DNA afgestaan. Het ging om alle mannen die op 1 mei 1999 tussen de 16 en 60 jaar waren en op maximaal 5 kilometer afstand woonden.

Het idee achter dit onderzoek is dat er via een familielid een match gemaakt kan worden met de daadwerkelijke dader. Vandaar dat alle mannen die in een straal van 5 kilometer rondom het plaats delict woonden werden aangeschreven.

Het NFI verwachtte destijds ongeveer 5 maanden nodig te hebben voor de analyse, maar zondagavond bleek dat er al een match was.

Bij het onderzoek zijn bij zo'n 6500 mannen vier wattenstaafjes met wangslijm afgenomen. Dat gebeurt om een reservestaafje te hebben en omdat er ''kwantitatief en kwalitatief'' niet altijd genoeg genetisch materiaal op zit.

Opgelost

Eerder deze maand werd voor het eerst een moordzaak opgelost door DNA-verwantschaponderzoek.

Twee verdachten van een dubbele moord in Amsterdam-Noord in 1997 werden gevonden via een familielid van een van hen, dat in de DNA-bank voorkwam. Daarop bekenden ze de moord op Henk Opentij (79) en zijn buurvrouw Mary Run (73).

Lees reacties op het nieuws over de aanhouding

Achtergrond: DNA-onderzoek was laatste poging

Aanhouding in zaak Marianne Vaatstra

Mevrouw Kramers, korpschef politie Frysland, tijdens de persconferentie. © Mark Vos
Er is een verdachte aangehouden in de moordzaak van Marianne Vaatstra. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandagochtend bevestigd. © NU.nl/Mark Vos
Op het graf van Marianne Vaatstra zijn maandag verse bloemen gelegd. © ANP
Justitie wil nog geen details geven. Het OM en de politie Friesland geven maandag om 18.00 uur een persconferentie in Drachten. © ANP
"Het is voor OM en politie van het allergrootste belang dat wij pas met een persverklaring naar buiten komen op het moment dat de identiteit van de verdachte met zekerheid door het NFI is vastgesteld", aldus het OM. © NU.nl/Mark Vos
Eerder meldde Peter R. de Vries al op Twitter dat er een '44-jarige blanke verdachte' gearresteerd was na een '100 procent DNA match'. Volgens RTL Nieuws gaat het om de 45-jarige Jasper S. uit Oudwoude. De verdachte is zondagavond gearresteerd. © ANP
De omgeving van de boerderij van de vermeende verdachte in Oudwoude wordt door de politie afgeschermd. © ANP
Op het erf rond de boerderij lopen politiemensen. Het is onduidelijk of de politie bezig is met een zoekactie. De familie van de man is opgevangen. Dat zei burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel maandag. Marianne woonde in Zwaagwesteinde, dat onder Dantumadeel valt. © ANP
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet op dit moment een ''zorgvuldige dubbelcheck'' van de identiteit van de aangehouden man. © ANP
Het DNA-onderzoek was de 'laatste en ultieme' poging van justitie om meer dan 13 jaar na de moord de dader te vinden. De gearresteerde man zou zelf zijn DNA hebben geleverd tijdens het verwantschaponderzoek. © NU.nl/Mark Vos
In september werden bijna 7300 mannen opgeroepen om wangslijm af te staan in het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland. © NU.nl/Mark Vos
De toegangsweg naar de boerderij is maandagochtend door de politie in beide richtingen afgesloten. Ook worden dranghekken geplaatst. © ANP
In Zwaagwesteinde, waar Marianne Vaatstra woonde, wordt opgelucht gereageerd. Bewoners hebben zelfs de vlag uitgehangen. © ANP
Op een monument voor Marianne Vaatstra is maandag een roos gelegd. © ANP
Peter R. de Vries en Bauke Vaatstra, de vader van Marianne. Beiden hebben euforisch gereageerd op de aanhouding. © ANP
"Er is een last van mijn schouders afgevallen", zegt Bauke Vaatstra, de vader van Marianne. "In eerste instantie denk je: dat kan niet, want het is al 13 jaar geleden en nu ineens krijg je op een zondagavond om een uur of elf het bericht: we hebben hem." © ANP
Marianne had in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 een discotheek in Kollum bezocht en ging op de fiets terug naar haar huis in Zwaagwesteinde. Haar lichaam werd gevonden in een weiland bij Veenklooster. © ANP