Incidenten rond intocht Sint

IJMUIDEN - Terwijl Sinterklaas zaterdagmorgen voet aan wal zette op de Loswalkade in IJmuiden, lag enkele tientallen meters verderop een lichaam in het water.

De politie had het stoffelijk overschot te laat ontdekt om de intocht nog af te blazen. In plaats daarvan werd het deel van de kade en de boot waaronder het lijk zat, afgeschermd. Dat meldt de politie.

Rond een uur of 9 trof een schipper iets verdachts aan onder zijn boot. ''Hij alarmeerde de politie en die heeft het lichaam gevonden. Omdat er toen al mensen onderweg waren naar de intocht, besloten we het onderzoek te 'bevriezen' en de omgeving goed af te zetten'', aldus de zegsman.

Om 2 uur 's middags, toen de intocht voorbij was, kon de politie het lijk uit het water halen en het onderzoek hervatten. Over de identiteit van de man en de doodsoorzaak tast de politie nog in het duister. 

Maastricht

Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zijn een vrouw en een meisje gewond geraakt toen ze bekneld raakten op de Sint Servaasbrug.

Rond 10 voor 11 kwam het kind met haar been knel te zitten toen het openstaande brugdeel weer gesloten werd. De vrouw probeerde het meisje te bevrijden, maar kwam vervolgens zelf ook vast te zitten.

Hulpdiensten moesten eraan te pas komen om de twee uit hun benarde positie te halen. Het duo is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. ''De vrouw was lichtgewond en had schaafwonden aan haar hand. Het kind heeft ernstig beenletsel, maar verkeert buiten levensgevaar'', aldus een politiewoordvoerder.

Druk

Door de komst van de Sint was het druk in de stad. Veel mensen waren daardoor getuige van het ongeval. Omdat de politie de brug afzette na het ongeval, werd de route van de intocht aangepast.

Hoe het meisje precies bekneld is geraakt, is nog niet bekend. De Arbeidsinspectie en Rijkswaterstaat stellen een onderzoek in.

Tip de redactie