ROERMOND - Sinterklaas is weer in het land. Samen met zijn Zwarte Pieten kwam hij zaterdag aan in Roermond.

Duizenden kinderen waren met hun ouders naar de Vismarkt gekomen om de Sint welkom te heten.

Voordat de goedheilig man van zijn stoomboot stapte, zongen de kinderen vrolijke sinterklaasliedjes.

De sintboot werd gevolgd door veel kleine bootjes met Zwarte Pieten er op. Veel kinderen in Roermond waren verkleed als Zwarte Piet. Burgemeester Henk van Beers van Roermond heette de goedheilig man welkom.

Schimmel

Op een schimmel maakte Sinterklaas daarna een tocht door de stad. Een aantal klimpieten was was op de daken geklommen. Andere Zwarte Pieten deden op straat goocheltrucs of deelden pepernoten aan de kinderen uit.

De gemeente meldt dat er ruim 50.000 bezoekers naar de stad waren gekomen om de intocht mee te maken. Er was gerekend op 30.000 sintliefhebbers. Er waren geen incidenten.

De intocht was rechtstreeks op de televisie te zien in een extra lang Sinterklaasjournaal

Sinterklaas

Sinterklaas bezoekt Nederland zaterdag voor de 61e keer. Sinds 1952 was Amsterdam de ontvangstplaats, op 1960 na, toen Rotterdam de goedheiligman mocht verwelkomen. Sinds 1964 komt de Sint Nederland telkens via een andere stad in ons land.

In totaal mocht de stoomboot in 39 verschillende plaatsen aanleggen. Amsterdam is dankzij de beginjaren met elf keer koploper. De Noord-Hollandse plaatsen Hoorn en Enkhuizen mochten Sinterklaas beiden drie keer ontvangen. Daarnaast zijn er nog acht plaatsen die tweemaal als gasthaven mochten optreden.

Provincie

De provincie Noord-Holland is al 25 keer gastprovincie geweest. Groningen en Drenthe hebben nooit eerder een intocht georganiseerd, aangezien er geen grote stad aan een waterweg ligt in die provincies.

Limburg, dit jaar met Roermond de gastplaats, mag de Sint voor de tweede keer in de historie verwelkomen.

Klik op de provincies om het aantal intochten te zien . Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Bekijk alle lezersfoto's van de intocht van Sinterklaas in Nederland op NUfoto