AMSTERDAM - Bewoners van de flat aan de Stanleylaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland waar deze zomer asbest werd ontdekt, kunnen waarschijnlijk in januari terug naar hun woning.

Dan is de met asbest gevulde dakrand op hun flat aan de Stanleylaan verwijderd en zijn ook met asbest gevulde koorden uit de plafonds van de woningen gehaald.

Dat heeft woningcorporatie Mitros woensdag laten weten. Mitros waarschuwt dat slechte weersomstandigheden nog voor vertraging kunnen zorgen.

Dat gebeurde eerder ook al meermalen bij de proefsanering, die nodig was om te bepalen hoe de dakrand veilig weggehaald kan worden.

Geen aansprakelijkheid

Mitros erkent nog geen aansprakelijkheid voor schade die bewoners door de asbestaffaire hebben geleden. De corporatie wil wachten op de uitkomsten van een onderzoek naar ''de toedracht van het incident'' en naar de mate van aansprakelijkheid.

De tientallen ingediende schadeclaims zijn wel in behandeling genomen. Sommige bewoners hebben volgens Mitros al gehoord of hun geclaimde schade in aanmerking komt voor een vergoeding, als Mitros aansprakelijk is. De asbestaffaire heeft de corporatie al meer dan 6 miljoen euro gekost.

Rapport

De Inspectie SZW besluit naar verwachting deze maand of de Arbeidsomstandighedenwet is overtreden, waardoor er asbestdeeltjes vrij konden komen bij het doorzagen van de dakrand.

Volgende maand moet de door de gemeente Utrecht ingestelde onderzoekscommissie met een rapport over de kwestie komen. De commissie heeft onder andere onderzocht of de grootschalige evacuatie van bewoners van vier straten in de wijk noodzakelijk was.

Urgentie

De gezinnen die nu nog in logeerhuizen verblijven, mogen daar ook blijven totdat de renovatie van hun flats helemaal klaar is, zo hebben de corporatie en de gemeente samen besloten.

Tevens krijgen deze gezinnen een urgentie, zodat ze als ze dat willen snel in aanmerking kunnen komen voor een definitieve andere woning.