AMSTERDAM - Vier regionale onderwijscentra (roc's) eisen een schadevergoeding van 100 miljoen euro van het ministerie van Sociale Zaken van minister Lodewijk Asscher.

Advocaat Tom Barkhuysen bevestigt woensdag berichtgeving in de Volkskrant daarover.

Het betreft de roc's Albeda en Zadkine in Rotterdam, het roc Amsterdam en roc Mondriaan in Den Haag.

De vier roc's zeggen dat ze ieder tientallen miljoenen euro's zijn misgelopen toen er in 2007 werd besloten de inburgeringscursussen aan de vrije markt over te laten. Het ministerie van Sociale Zaken is verantwoordelijk voor het inburgeringsbeleid. 

De regionale onderwijsinstellingen waren vanaf 1998 verplicht inburgeringslessen aan te bieden, maar dat veranderde door de wetswijziging in 2007.

De advocaat van de roc's stelt in de krant dat het niet mogelijk was voor de roc's om zo plots te gaan concurreren op de markt.

Randstad

Vooral de scholen in de Randstad zijn zwaar getroffen, zo legt Barkhuysen uit. "Daar was het aanbod het grootst." De regionale opleidingscentra geven aan naast minder inkomsten ook te maken hebben gehad met dure ontslagregelingen en overtollige gebouwen.

De roc's willen al een aantal jaren schadevergoeding, maar maakten nog niet de stap naar de rechter. Het is de bedoeling om de claim eind november in te dienen. Volgens Barkhuysen gaf de rechter in eerder vergelijkbare gevallen de gedupeerden gelijk.