DEN HAAG - Nederland geeft een half miljoen euro aan het Slachtofferfonds van het Internationaal Strafhof (ICC).

Dit is vernomen van betrouwbare bronnen in diplomatieke kringen in Den Haag.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans zal de gift naar verwachting woensdagochtend officieel bekendmaken tijdens een ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag.

Daar wordt in aanwezigheid van koningin Beatrix stilgestaan bij het feit dat het ICC 10 jaar bestaat. Het ICC is het eerste internationale hof dat niet alleen oorlogsmisdadigers veroordeelt, maar ook een regeling kent voor compensatie voor slachtoffers.

Bij het eveneens in Den Haag gevestigde Joegoslavië-Tribunaal hebben slachtoffers 'slechts' de rol om als getuigen bij te dragen aan een veroordeling.

Projecten

Het Slachtofferfonds (TFV) heeft al tal van nuttige projecten gefinancierd. Zo hielpen Nederlandse plastisch chirurgen verminkte slachtoffers van het Verzetsleger van de Heer (LRA) in Noord-Uganda.

De LRA-strijders van Joseph Kony, die zegt een samenleving na te streven volgens de Tien Geboden, plegen lichaamsdelen zoals lippen, neuzen en oren af te snijden bij hun slachtoffers.

Vrijwillige donaties

Het TFV wordt gevoed door vrijwillige donaties, in tegenstelling tot de reguliere begroting van het ICC van dit jaar zo'n 108 miljoen euro die wordt bekostigd uit verplichte bijdragen van de 121 aangesloten landen.

Nederland is volgens een afgelopen zomer opgemaakt rapport tiende op de lijst van belangrijkste TFV-donoren, met meer dan 390.000 euro aan donaties over de periode van 2004 tot 2011.

De belangrijkste donoren van het TFV zijn Duitsland, Zweden en Finland. Berlijn stuurde in dezelfde periode meer dan 2 miljoen euro naar het TFV in Den Haag.