'Tanja met baret en geweer, dat went nooit'

DENEKAMP - De familie van Tanja Nijmeijer kan moeilijk wennen aan haar rol van 'knuffelterroriste'. Het publieke beeld van de FARC-strijdster staat mijlenver af van de Tanja die ze 'thuis' in Denekamp kennen.

''Als ze met een baret op en een geweer voor haar borst poseert voor foto's, dan herken ik haar totaal niet. Dat went nooit", zegt haar oom Paul Olde Dubbelink, broer van Tanja's moeder Hannie en woordvoerder namens de familie.

''Tanja met dat grote geweer, dat is voor mijn zus en haar gezin erg confronterend", aldus Olde Dubbelink. ''Dat is hún Tanja niet. Zo'n kind met goed verstand is misschien wel erg naïef betrokken geraakt bij de burgeroorlog. De een is faliekant tegen de FARC, de ander begrijpt haar strijd tegen sociale ongelijkheid."

Nijmeijers ouders willen zich niet in die woordenstrijd mengen. ''Zij laten het in het midden. Het blijft tenslotte hun dochter en zus van hun andere dochter."

Olde Dubbelink reageert daarmee op de internationale publiciteit rond Nijmeijer, aan de vooravond van de vredesonderhandelingen in Havana, die donderdag 15 november beginnen.

PR-instrument

Dat Nijmeijer in de media wordt neergezet als een aantrekkelijke en goedlachse terroriste, stuit de familie tegen de borst. ''Ze heeft een mooi koppie en ze heeft de gave van het woord. Ze is knap en intelligent, natuurlijk speelt dat een rol", erkent Tanja's oom. ''Ze is voor de FARC een ideaal PR-instrument. De veelheid aan aandacht stoort ons echter."

Tanja Nijmeijer is in februari 1978 geboren in Denekamp, in een gezin met een oudere en een jongere zus. Haar vader is ambtenaar bij de gemeente. Ze bezoekt het Twents Carmel College in Oldenzaal.

''Ze was destijds al uitgesproken, maar ik heb nooit kunnen vermoeden dat ze naar wapens zou grijpen", zegt oom Paul Olde Dubbelink.

Geestverwanten

Na haar middelbare schooltijd gaat ze Spaans studeren in Groningen. Ze komt in contact met krakers en de Internationale Socialisten Nederland. Haar geestverwanten van destijds bevestigen de samenwerking, maar willen geen waardeoordeel over haar werk geven.

''Ik wil niets bijdragen of afdoen aan het werk dat ze nu doet", aldus een kennis uit die tijd, nu werkzaam als advocaat. ''De berichtgeving over haar is in elk geval niet te missen. Het is zo'n gigantische hype."

Tijdens een stage in Colombia komt ze in contact met een FARC-sympathisante. Na afronding van haar studie in Groningen (2001) sluit ze zich aan bij de FARC.

Haar leven is vaak beschreven. Er is een boek over haar geschreven (Tanja, een Nederlandse bij de FARC), een speelfilm op haar geïnspireerd (Eileen) en een documentaire (Dichter bij Tanja) over haar gemaakt.

Macaber sprookje

De Nederlander Nico Verbeek, al vijftien jaar als vertaler, schrijver en historicus werkzaam in de Colombiaanse hoofdstad Bogota, heeft een bijzondere kijk op de Denekampse.

''Het verhaal van Tanja Nijmeijer is méér is dan alleen een macaber sprookje van een ontspoorde idealiste, die misschien de verkeerde keuzes maakte", aldus Verbeek. ''Inmiddels heeft ze een politieke rol gekregen."

Hij verwijst naar de grootste krant van Colombia, El Tiempo, die in het artikel De donkere kant van Tanja de rol van de Nederlandse beschrijft. Daarin wordt op basis van onderschepte FARC-boodschappen het beeld geschetst dat Tanja in de rol van aantrekkelijke revolutionaire is gekneed. Een 'femme fatale', perfect bruikbaar in een internationale mediacampagne 'die zeker het wereldnieuws zal halen'.

Verbeek verwijst bovendien naar een spotprent over Nijmeijer, die verkleed als duif (met klompen) en met een olijventak staat afgebeeld. De douanier zegt daarin: ''Wat een mooie vermomming! Waar gaat de reis naar toe?" Duif-Tanja op klompen antwoordt: ''Naar Cuba."

Lees meer over:
Tip de redactie