ARNHEM - De politie heeft een 40-jarige automobilist uit Deventer die een ernstig ongeluk had gehad op de snelweg A1 bij Stroe dagenlang niet kunnen vinden door misverstanden bij de meldkamer.

Toen de man na drie dagen wel werd gevonden, was hij dood.

De man had ernstig hoofdletsel en hing ondersteboven in zijn over de kop geslagen auto. Maar ook de tijd die het heeft geduurd voordat hij uiteindelijk werd gevonden, hebben er volgens een woordvoerder van de politie toe bijgedragen dat de automobilist aan zijn verwondingen bezweek.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van 7 op 8 september op de snelweg van Apeldoorn richting Amersfoort. Een bestuurder belde de meldkamer dat hij een vonkenregen aan de kant van de weg had gezien, kort nadat een auto hem met hoge snelheid was gepasseerd.

Andere kant

De melder zei desgevraagd dat hij uiteraard aan de rechterkant van de A1 reed, maar in wegbeheerderstermen voert de rechterbaan van de A1 juist de andere kant op, dus van Amersfoort richting Apeldoorn.

Dat misverstand bleek die nacht ''funest'' voor de zoekactie van zes surveillancewagens, legt de politie uit. Want daardoor zochten de agenten op de verkeerde weghelft bij een verkeerde hectometerpaal, op ruim 4 kilometer van de plek van het ongeluk.

Geen lichten

Ook twee dagen later kon de politie de verongelukte auto na een nieuwe melding door dezelfde misverstanden niet vinden. ''Het wrak was achter zeer dicht struikgewas op een lager gelegen talud terechtgekomen. En de auto had geen verlichting meer, terwijl de reflecterende nummerplaat door het ongeluk op de kop lag.'' Dat zijn volgens de politie mede oorzaken van de falende zoektochten.

Pas toen een vrachtwagenchauffeur op 11 september belde met de juiste locatie van het wrak vond de politie de verongelukte man. ''Onderzoek heeft uitgewezen dat de hoge zitplaats van een vrachtwagenchauffeur essentieel was om het wrak te kunnen zien'', zo stelt de politie, hoewel de tweede melder ook een gewone automobilist was.

Hoge snelheid

Het ongeluk is volgens de politie gebeurd doordat de Deventernaar met hoge snelheid in de wegberm reed. In een poging dit te corrigeren is hij de macht over het stuur kwijtgeraakt. Alcohol- of drugsgebruik zijn niet meer onderzocht.

De politie heeft de gang van zaken met de nabestaanden besproken. De werkwijze bij de meldkamer is aangepast.