AMSTERDAM - De 16-jarige Polly W. uit Arnhem en 18-jarige Wesley C. uit Rotterdam zijn samen schuldig aan uitlokking van de Facebookmoord 14 januari op de 15-jarige Winsie Hau in Arnhem.

Daarvoor krijgen zij twee jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs opgelegd, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dat is de maximale jeugdstraf voor 16- en 17-jarigen. Dat oordeelde de kinderrechtbank in Arnhem maandagmiddag.

De Facebookmoord werd 14 januari uitgevoerd door de toen 14-jarige Jinhua K. uit Capelle aan den IJssel na aandringen, intimidaties en de belofte van enkele tientjes.

De Arnhemse Polly wilde wraak op ex-hartsvriendinnetje Winsie, die op Facebook Polly’s escapades met jongens besprak. Vanwege de tienerhuurmoord eiste het OM dat Polly en Wesley volgens volwassen strafrecht 5 jaar cel en tbs zouden krijgen.

Jinhua kreeg begin september 1 jaar jeugddetentie en 3 jaar jeugd-tbs, waarvan 1 voorwaardelijk: de maximale straf voor 14- en 15-jarigen. Jinhua K. ging niet in hoger beroep.

Kil

Volgens de rechtbank is Polly de initiator en is zij anderhalve maand 'kil en berekenend' met het uitlokken van de moord bezig geweest, samen met Wesley. Dat de vriendschap zo desastreus in haat omsloeg noemt de rechtbank schokkend en nauwelijks te bevatten.

Hoewel de ernstige zaak toepassing van volwassen strafrecht wel kan rechtvaardigen, is volgens deskundigen specifieke behandeling van Wesley en Polly nodig. Volgens de rechtbank kan dat beter in een inrichting voor jeugd-tbs en niet in een tbs-kliniek.

Kerst

Polly wilde aanvankelijk dat Winsie nog voor de kerst van 2011 uit de weg werd geruimd, zodat ze na de vakantie op school geen last meer van haar zou hebben. Wesley regelde Jinhua, die tegen hem opkeek en Polly regelde het adres en de tijden dat Winsie thuis was.

Samen oefenden ze via Facebook, Skype en sms druk uit op Jinhua, die tot veel bereid was om bij Wesley’s groep te kunnen horen.

Winsie Hau stierf vijf dagen nadat ze was neergestoken.

Bekijk een reactie van de vader van Winsie Hau: