SCHIPHOL - Een groep van in totaal 20 mannen is in de loop van de afgelopen maanden opgepakt, omdat zij via de bagagekelder van Schiphol drugs zouden hebben doorgesluisd.

Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee (KMAR) maandag gemeld.

De drugs, in totaal is meer dan 70 kilo cocaïne onderschept, kwamen uit het Caribisch gebied.

Uit het onderzoek dat de marechaussee in april begon, bleek dat mogelijk medewerkers die in de bagagekelder van de luchthaven werkten bij de smokkel zouden zijn betrokken.

In september werden de eerste acht verdachten gearresteerd, in oktober volgden er nog eens 10 en afgelopen week zijn er nog twee gepakt.

Grote slag

De verdachten komen uit Amsterdam, Almere, Lelystad, Purmerend, Medemblik, Bergschenhoek en Bussum. De KMAR is nog niet klaar met speuren en houdt mogelijk nog meer verdachten aan.

''Je weet nooit wat het onderzoek verder nog kan opleveren'', zei de KMAR-woordvoerder. ''We denken in ieder geval een grote slag te hebben geslagen.''

Er zijn volgens de marechaussee ook personen gearresteerd uit de organisaties achter de drugssmokkel.

Arrestatieteam

Bij een aantal gevallen is het arrestatieteam van de KMAR ingezet, omdat er mogelijk vuurwapens in het spel waren. Ook zijn er huiszoekingen geweest, waarbij geld, een vuurwapen en administratie in beslag zijn genomen.

De marechaussee, verantwoordelijk voor de screening van medewerkers op de luchthaven, ziet in de arrestatie van bagagekelderpersoneel geen aanleiding om het onderzoek naar de betrouwbaarheid van sollicitanten aan te scherpen.

''De screening is streng en goed. Maar een verklaring van geen bezwaar is geen garantie dat iemand later niet alsnog de fout ingaat.''