VEGHEL - In het Brabantse Zijtaart, vlakbij Veghel zijn zondagavond twee mensen neergeschoten bij een kickboksgala.

Door de schietpartij werd een lokaal bekende kickbokspromoter van 35 jaar gedood. Dat maakte de politie maandag bekend.

Een ander slachtoffer ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

De politie heeft in totaal vier aanhoudingen verricht na de schietpartij. Twee van de arrestanten zijn zelf gewond.

Een van de verdachten is kickbokser Volkan D. (26). Een van de gewonden werd op de plek van de schietpartij gevonden. De andere meldde zich zelf in het ziekenhuis.

De politie bewaakt voor het strafrechtelijk onderzoek meerdere locaties in Veghel. Het gaat onder meer om een huis aan de Beatrixsingel.

Vechtpartij

Op het gala ontstond een vechtpartij tussen twee personen. Daarbij werd uiteindelijk geschoten. Het is onduidelijk of er nog meer mensen gewond zijn geraakt in het tumult, de politie doet alleen mededelingen over de toestand van de twee zwaargewonden en heeft het verder over meerdere gewonden.

Het gala vond plaats in het dorpshuis aan de Pastoor Clercxstraat in het hart van het plaatsje. Het gala genaamd The Battle of Zijtaart vond voor de derde keer plaats. Het gala was rond twee uur in de middag begonnen.

Op sociale en lokale media gingen geruchten dat er ook in de omgeving geschoten zou zijn, waaronder in Veghel. Dat blijkt niet te kloppen.

Burgemeester

De burgemeester van Veghel, Ina Adema, heeft zondagavond in 't Dorpskaffee in Zijtaart gesproken met de organisatie van de kickboksgala en getuigen van de schietpartij. Dezen zijn volgens haar ''over de toeren''. Adema vindt het ''afschuwelijk wat er is gebeurd".

Ze zegt verder dat het kickboksgala in eerdere jaren probleemloos is verlopen. ''Voor zover bekend valt de organisatie van het evenement niets te verwijten'', aldus Adema.

De basisschool die gebruik maakt van de gymzaal waarin het gala werd gehouden, blijft maandag gesloten. Dat meldt Omroep Brabant. De politie doet sporenonderzoek. Kinderen, ouders een leerkrachten mogen het complex niet in.

Omstreden

De schietpartij is niet het eerste incident omtrent vechtsportgala's. De afgelopen jaren was er vaker discussie over het houden van dit soort evenementen.

Het meest in het oog springende incident vond in mei 2011 plaats in Hoorn, waar een massale vechtpartij ontstond in het publiek. Een toeschouwer belandde zwaargewond op de intensive care.

Gemeenten

Sinds 2010 mogen gemeenten zelf bepalen of zij een vechtsportgala toestaan. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan nam dat jaar al maatregelen tegen gala's, omdat criminelen er elkaar zouden treffen. Hij wilde dit soort evenementen verbieden in panden van de gemeente zoals sporthallen.

Ook Hilversum besloot de kickboksfeesten voortaan te weren. Rotterdam stelt sinds 2011 eisen aan de gala's.

Begin dit jaar moest er een kickboksgala weg uit Den Bosch. Dat was nadat tijdens een gala in Leeuwarden kort ervoor 95 mensen werden betrapt op het hebben van een behoorlijke belastingschuld.