ROTTERDAM - Het eerste deel van het nieuwe NS-station Rotterdam Centraal is zaterdag geopend.

De reizigerspassage is voorzien van winkels en andere etablissementen, zoals een vestiging van koffieketen Starbucks.

De passage vervangt de lage en smalle tunnel naar de perrons. De afgelopen 5 jaar moesten de 110.000 reizigers, die dagelijks van het station gebruik maken, zich daar doorheen wurmen. De nieuwe passage is zes keer breder.

Rotterdam CS wordt sinds 2007 verbouwd. Het oude station is gesloopt. Op de plek wordt een nieuw knooppunt neergezet, inclusief metrostation.

Grootste verbouwing

Volgens Prorail is het de grootste stationsverbouwing in Nederland sinds de spoorwegen bestaan. Het nieuwe Rotterdam Centraal zal volgend jaar in zijn geheel in gebruik worden genomen.

Verantwoordelijk wethouder Jeannette Baljeu (VVD) in Rotterdam noemt de opening een grote mijlpaal in het totale project Rotterdam Centraal.

Licht

''De nieuwe passage is breed, licht en er zitten leuke winkels. We hebben constant voor ogen gehad hoe mooi de verbinding van de passage en het spoor zou moeten worden. Vanuit de passage, met typische Rotterdamse kenmerken, kun je ook de treinen zien.''

Het project Rotterdam Centraal loopt binnen de planning en het budget. Baljeu: ''We sturen gezamenlijk met Prorail en NS goed op die planning. De ervaren teams van alle partijen werken goed samen. De manier waarop de bouw en de reizigersstromen samen zijn gecombineerd, is een topprestatie.’’