AMSTERDAM - Verschillende Nederlandse moskee-internaten zijn illegaal, onveilig en slecht onderhouden.

Bovendien is er op geen enkele manier toezicht op de honderden kinderen die er wonen. In sommige gevallen zijn zelfs vermoedens van lijfstraffen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang hoeven deze internaten aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen en geen pedagogisch plan te hebben. Medewerkers hebben daarnaast geen verklaring van goed gedrag nodig.

In verschillende grote steden staan dergelijke moskee-internaten. Zo staat in Rotterdam een illegaal meisjesinternaat, waar vijftig meisjes op een zolder wonen zonder vergunning. De situatie is er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen', staat in een notitie van de gemeente die in handen is van de krant.

Lijfstraffen

In de moskeeën leven naar schatting zo'n drieduizend kinderen. De regels zijn zo streng dat kinderen soms midden in de nacht moeten opstaan voor een preek. Ook zijn er vermoedens van lijfstraffen.

Verschillende Tweede Kamerleden zeggen in een reactie in de krant bezorgd te zijn. Linda Voortman (GroenLinks) noemt de situatie 'heel ernstig', PvdA'er Martijn van Dam hoopt dat de situatie bekend is bij de inspectie Jeugdzorg. D66 gaat Kamervragen over de kwestie stellen.