RIJSWIJK - Reizigersvereniging Rover beschuldigt de Nederlandse Spoorwegen van kunstmatige prijsopdrijving op het traject Rotterdam-Antwerpen.

"We hebben daarover een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)", meldde een woordvoerder vrijdag.

Vanaf volgende maand worden reizigers naar België gedwongen om gebruik te maken van de Fyra. Door de tarieven voor deze reis fors te verhogen en geen abonnementen meer te bieden, maakt NS volgens Rover misbruik van zijn monopoliepositie.

''Reizigers betalen dan zo'n 30 procent meer en in sommige gevallen kost de treinreis straks het dubbele van wat mensen nu betalen'', aldus de woordvoerder.

Roosendaal

Vanaf 9 december vervalt de reguliere treinverbinding tussen Nederland en België. De stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen is volgens Rover veel te traag en daarom geen goed alternatief. De belangenvereniging is op zich blij met de snellere verbinding, maar is niet te spreken over de reserveringsplicht en de halvering van de frequentie naar eens per 2 uur.

Een woordvoerder van de NS weerspreekt dat mensen altijd duurder uit zijn. ,,Het merendeel van de mensen zal juist minder gaan betalen omdat ze reserveren'', aldus de zegsman. Hoe vroeger er wordt gereserveerd, hoe lager de tarieven in de regel. ,,We wachten af waar de NMa mee komt, we volgen het nauwkeurig'', zegt de woordvoerder.