AMSTERDAM - In Volendam en omstreken wordt meer cocaïne en xtc gebruikt dan in een aantal grote Europese steden.

Dat blijkt uit onderzoek dat het KWR Watercycle Research Institute deed op verzoek van het BNN-programma Spuiten en Slikken.

Het Noord-Hollandse dorp neemt een vierde plaats in wat betreft cocaïne en xtc op een ranglijst met 19 grote Europese steden. Volendam laat daarmee bijvoorbeeld Milaan, Parijs en Londen achter zich.

In Volendam, Edam en Monnickendam worden zo'n 1100 lijntjes coke per dag gesnoven, wat neerkomt op 1 lijntje per 40 inwoners per dag. Het onderzoek werd gedaan bij de rioolwaterzuivering in Katwoude, waarop onder meer het riool van Volendam uitkomt.

Wat betreft het slikken van xtc neemt Volendam Europees gezien zelfs de derde plaats in. Koploper in deze lijst is Amsterdam, gevolgd door Eindhoven.

Bekend probleem

"Deze onderzoeksresultaten stroken niet met onze bevindingen", laat een woordvoerster van de GGD Zaanstreek-Waterland in een reactie weten. "Maar je moet je afvragen of mensen onze onderzoeken wel naar waarheid invullen."

"Het is inderdaad een bekend probleem in Volendam en de gemeente werkt er hard om het aan te pakken. Daarin participeren wij ook, vooral preventief. Het gaat dan om het informeren op bijvoorbeeld scholen."