NIJMEGEN - Bij energieleverancier Electrabel in Nijmegen is donderdag een explosie geweest. Dat meldde de politie.

Kort na zeven uur hoorden omwonenden van de centrale aan de Weurtseweg een knal, gevolgd door een permanent hard geruis.

De politie meldt dat er geen sprake is van gewonden. Er zijn ook geen vermisten.

De explosie was in een ketel, zegt een woordvoerder van Electrabel. Daardoor is een gat ontstaan, waaruit de stoom ontsnapte. Hierbij is zuiver water vrijgekomen.

Afkoelen

Het duurt nog een hele tijd voordat de daardoor ontstane stoom is verdwenen en de ketel is afgekoeld. Na de explosie zijn de aanwezige zeven medewerkers volgens protocol naar de controlekamer gegaan om de centrale uit te schakelen. Dat meldde de politie.

In een stoomcentrale wordt normaal gesproken door hete stoom een turbine aangedreven, die op zijn beurt een generator laat draaien. Mogelijk heeft zich te veel stoom opgebouwd in de ketel. De uitstoot van stoom neemt langzaam maar zeker af en daarmee ook de geluidsoverlast.

Er is geen instortingsgevaar, wel is een gevel zwaar beschadigd. Door de ontploffing is er veel isolatiemateriaal op straat gekomen. Andere centrales hebben de electriciteitsproductie overgenomen.

De brandweer onderzoekt nog of er asbest is vrijgekomen. Andere centrales hebben de elektriciteitsproductie overgenomen. De veiligheidsregio wijst er op dat er glaswoldeeltjes in de omgeving kunnen liggen. Advies is om deze niet aan te raken en te laten liggen.

Afgesloten

Het industrieterrein waar de centrale staat, blijft voorlopig nog afgesloten gebied. Het duurt nog een hele tijd voordat de centrale weer in gebruik komt, zegt een politiewoordvoerster.

De politie is overstroomd met telefoontjes uit de wijde omgeving, vooral uit de Betuwe.

Het scheepvaartverkeer op de Waal heeft niet stilgelegen. Wel was de sluis over het Maas-Waalkanaal enige tijd dicht.

Bedrijven in de omgeving werden enige tijd ontruimd en voor omwonenden gold het advies ramen en deuren dicht te houden. Dat advies trok de gemeente kort na negen uur in. ''Er ligt nog wel veel glas in de omgeving'', zei een woordvoerster.

Beelden van de stoomcentrale:

Omroep Gelderland

Na anderhalf uur onbereikbaar te zijn geweest, is de website van Omroep Gelderland donderdagochtend weer in de lucht. Een woordvoerder van de regionale omroep verklaart het vastlopen van de site door het grote aantal mensen dat beelden van de explosie bij Electrabel wilde zien.

''Het eerste uur na de explosie was de website goed bereikbaar. Het ging mis toen op het journaal werd gemeld dat Omroep Gelderland live beelden had. Toen wilde heel Nederland dat zien.'' De site van Omroep Gelderland kan maximaal zo'n 10.000 bezoekers tegelijk aan.

Het is al langer een gegeven dat regionale omroepen, die ook als rampenzender functioneren, internetcapaciteit tekort komen bij een ramp.

Ontploffing bij Electrabel Nijmegen

Bij energieleverancier Electrabel in Nijmegen is donderdag een explosie geweest. © NU.nl/Nick Albers
Kort na zeven uur hoorden omwonenden van de centrale aan de Weurtseweg een knal, gevolgd door een permanent hard geruis. © ANP
De politie meldt dat er geen sprake is van gewonden. Er zijn ook geen vermisten.
De explosie was in een ketel, zegt een woordvoerder van Electrabel. Daardoor is een gat ontstaan, waaruit de stoom ontsnapte. Hij weet niet of er in de stoom gevaarlijke stoffen zitten. © NU.nl/piet spanjers
In een stoomcentrale wordt normaal gesproken door hete stoom een turbine aangedreven, die op zijn beurt een generator laat draaien. Mogelijk heeft zich te veel stoom opgebouwd in de ketel.
De omgeving van de centrale is afgesloten en hulpdiensten zijn op grote schaal uitgerukt. Uit het zwaar beschadigde gebouw komt rook en stoom. Er zijn verder veel ramen gesneuveld. © NU.nl/Eddy-Paul Bakker
De brandweer onderzoekt nog of er asbest is vrijgekomen. De veiligheidsregio wijst er op dat er glaswoldeeltjes in de omgeving kunnen liggen. Advies is om deze niet aan te raken en te laten liggen. © NU.nl/Jaap Meijers
Het duurt nog een hele tijd voordat de daardoor ontstane stoom is verdwenen en de ketel is afgekoeld. Na de explosie zijn de aanwezige zeven medewerkers volgens protocol naar de controlekamer gegaan om de centrale uit te schakelen. Dat meldde de politie. © NU.nl/Peter Vruggink
Er is geen instortingsgevaar, wel is een gevel zwaar beschadigd. Door de ontploffing is er veel isolatiemateriaal op straat gekomen. Andere centrales hebben de electriciteitsproductie overgenomen. Het industrieterrein waar de centrale staat, blijft voorlopig nog afgesloten gebied. Het duurt nog een hele tijd voordat de centrale weer in gebruik komt, zegt een politiewoordvoerster. © NU.nl/ikbenbaukje
Het pluizige materiaal dat in de zeer wijde omgeving van de Centrale Gelderland in Nijmegen is neergedwarreld na de explosie donderdagochtend, is ongevaarlijk. Het gaat om steenwol die als isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw zat. © ANP