AMSTERDAM - Het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de ouderenzorg is ondermaats.

Dat meldt het consumentenprogramma Meldpunt op basis van eigen onderzoek. De inspectie herkent zich niet in het geschetste beeld, laat een woordvoerder in een reactie weten.

De inspectie rapporteerde in de eerste tien maanden van dit jaar over 2,7 procent van de 2656 locaties van verzorgings- en verpleeghuizen, aldus Meldpunt.

De twintig inspectiemedewerkers die belast zijn met ouderenzorg zouden tot november 'slechts' honderd rapporten hebben uitgebracht, terwijl er vijf keer meer waren toegezegd.

Bovendien liet de kwaliteit van de inspecties volgens het programma van Omroep MAX veel te wensen over. Ongeveer acht op de tien inspectiebezoeken werden aangekondigd.

Doelstelling

De IGZ schetst een ander beeld. In 2010 werden ruim driehonderd inspectiebezoeken afgelegd en vorig jaar een kleine 350, aldus de zegsvrouw. In 2012 zijn dat er over het hele jaar geteld ruim 450, zegt de woordvoerder. "Dus de doelstelling halen we."

"We hebben in 2011 gezegd alle organisaties te gaan bezoeken en de inspecties te intensiveren", memoreert de woordvoerder. Voor die tijd gebeurde dat 'risicogestuurd'. "We spreken ook met medewerkers, bewoners en familie. Met elke klacht die we krijgen gaan we aan de gang en trekken we aan de bel bij de betreffende instelling."

Munitie

De inspectie krijgt veel meldingen binnen, die munitie geven om gericht te kijken, gesprekken aan te gaan en te vragen wat eraan gedaan wordt. Er is ook telefonisch contact.

Bij Meldpunt komen meldingen binnen over gebrek aan gekwalificeerd personeel in de ouderenzorg, slechte hygiëne en onzorgvuldige medicatieverstrekking.

Bij vakbond Abvakabo FNV aangesloten personeelsleden zouden soortgelijke geluiden laten horen en directies van ouderenzorginstellingen bevestigen dit beeld, meldt het programma.

Kwaliteit

Het programma Meldpunt wordt donderdagavond uitgezonden. Bijzonder hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein hekelt daarin de kwaliteit van de inspectie van de ouderenzorg. Volgens hem worden veel inspecties administratief afgedaan en houden die vaak niet meer in dan gesprekken in de directiekamer. "Als je de gewenste antwoorden geeft, dan word je niet nader onderzocht. En dat kan je lang volhouden."

De Inspectie voor de Gezondheidszorg weigert deel te nemen aan de live-uitzending, maar heeft wel uitgebreid gesproken met het programma. Later deze maand worden twee externe onderzoeken over het functioneren van de IGZ gepubliceerd. Tot die tijd wil de inspectie niets zeggen, maar voor het corrigeren van feitelijke onjuistheden is wel ruimte.