AMSTERDAM - Twintig hulporganisaties, vier politieke partijen en een aantal media gaan samenwerken tegen de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. 

Dat is de uitkomst van een overleg woensdag.

GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie gaan samen optrekken tegen de korting. Volgens initiatiefnemer Joël Voordewind van de ChristenUnie moet bijvoorbeeld een fonds van 750 miljoen euro voor investeringen van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden toch vooral ten gunste komen van de allerarmsten in Afrika.

Ook moet er meer draagvlak komen bij het publiek voor ontwikkelingsamenwerking. ''Mensen moeten zien wat voor dramatische gevolgen de bezuinigingen hebben. Maar ook moeten ze zien dat ontwikkelingssamenwerking geen weggegooid geld is en dat het echt helpt en levens redt'', aldus Voordewind.

Verder worden bekende Nederlanders en prominenten uit regeringspartijen VVD en PvdA gevraagd zich uit te spreken over de bezuiniging. Publieke verontwaardiging kan helpen in de strijd tegen de korting van 1 miljard, aldus Voordewind. ''Kijk maar naar de zorgpremie.''

Levens

Door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zullen meer kinderen doodgaan dan nu, zegt Voordewind.

"Levens staan op het spel", zegt Voordewind. "We hebben samen geconstateerd dat deze buitenproportionele halvering van het budget gaat betekenen dat weer meer kinderen zullen sterven."

Ook zullen minder kinderen naar school kunnen, moeten meer kinderen kinderarbeid verrichten en zal het aantal hivbesmettingen toenemen, stelt de politicus.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken een miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Voordewind roept de PvdA-achterban op tot protest. "Eigenlijk zou de PvdA-achterban zich net zo boos moeten maken over deze bezuiniging als de VVD-achterban nu is over de zorgpremie."