AMSTERDAM - Actrice, zangeres en cabaretière Hetty Blok is in de nacht van maandag op dinsdag op 92-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis.

Dat heeft theaterproducent Albert Verlinde bevestigd.

Blok werd bij het grote publiek bekend door haar rol van zuster Klivia in de komische televisieserie Ja zuster, nee zuster. Verlinde produceerde een paar jaar geleden een musicalversie van Ja zuster, nee zuster. Bij de première was Blok eregast.

In 2010 maakte Blok haar opwachting in het programma De Wereld Draait Door waarin Blok terug keek op haar carriére en een lied zong uit Ja zuster, nee zuster

De musical bracht destijds veel herinneringen bij haar boven. Meezingen met klassiekers als M'n Opa, In een rijtuigie en Wil u een stekkie van de fuchsia deed Blok heel bewust niet tijdens de voorstelling in Den Bosch.

''Ik zou wel van alles mee willen zingen, maar ik zing van binnen mee. Ik heb met respect geluisterd'', zei ze destijds. Ze stelde vast dat de legendarische muziek van Harry Bannink in de musical met respect wordt vertolkt. ''De zang en de bewegingen zijn enig.''

VARA

Robert Kievit, hoofd dramaseries bij de VARA: ''Ja zuster, nee zuster is nog steeds een legendarische serie van de VARA, en Hetty speelde daar een sterrol in. We zijn heel blij dat ze zo veel voor de VARA heeft gedaan, daar kijken we met veel vrolijkheid op terug."

Kievit: "Haar dood overviel ons. Als er iemand was die ergens vol energie binnenkwam, dan was zij het. Ze bleef vitaal tot het einde. Ze vertelde geweldige anekdotes over de avontuurlijke beginjaren van de Nederlandse televisie. De Wereld Draait Door staat woensdag stil bij Hetty Blok. We denken nog na over andere manieren om haar te eren.''

Ze speelde ook in de tv-serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en in films als Brandende liefde. Tot 1998 trad ze op met het soloprogramma Ziezo, dat een keuze bevatte uit liedjes van Annie M.G. Schmidt.

Sonneveld

Na de Tweede Wereldoorlog speelde ze mee in talloze cabaretvoorstellingen. Ze werkte samen met grote namen in de Nederlandse cabaret- en kleinkunstwereld, onder wie Wim Sonneveld, Fien de la Mar en Harry Bannink.

In 1951 werkte ze mee aan De Toverspiegel, een televisiespel dat Willy van Hemert had geschreven voor de eerste live uitgezonden televisie-uitzending van Nederland.
In de jaren 50 deed ze mee aan De Familie Doorsnee, een populair hoorspel van Annie M.G. Schmidt over het leven van een doodgewone familie.

Boek

In 2010 werd ter gelegenheid van haar 90e verjaardag het boek 'Doe wat je 't liefste doet' gepresenteerd. Het bevatte een cd en dvd met haar dierbaarste liedjes, radio- en tv-optredens, maar ook een fotoboek vol persoonlijke herinneringen.