HAREN - Nog eens tien personen zijn dinsdag aangehouden naar aanleiding van de rellen rond het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren, in de avond en nacht van 21 op 22 september. 

De tien werden gearresteerd nadat ze vorige week herkenbaar in beeld werden gebracht in het programma Opsporing Verzocht.

Ze worden verdacht van vernielingen, plundering en openlijke geweldpleging, zo meldde de politie dinsdagavond in het Opsporing Verzocht. Het aantal arrestaties komt daarmee op bijna 80.

Vorige week werden op de tv voor het eerst herkenbare beelden uitgezonden van relschoppende jongeren. De helft daarvan is herkend. In totaal kwamen zo'n 200 tips binnen. De politie heeft nog 20 relschoppers in beeld, waarmee het totaal aantal aanhoudingen op 100 zou komen.

Taakstraf

Voor het gerechtshof in Leeuwarden moet donderdag een van de relschoppers verschijnen die eerder door de rechtbank in Groningen werd veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur wegens zijn rol tijdens de rellen.

De rechtbank nam de eis van het Openbaar Ministerie (OM) toen niet over dat alle veroordeelden ook een geldbedrag moeten storten in een speciaal schadefonds om gedupeerde inwoners van het dorp te compenseren, omdat er te veel onduidelijkheden over het fonds waren.

De kinderrechter wees die eis in een zitting voor minderjarige relschoppers een week later wel toe. Als het hof de eis deze keer overneemt, zal justitie ook de schade verhalen op de overige daders. Het OM eist van meerderjarige verdachten 500 euro en van minderjarigen 250.