AMSTERDAM - Justitie heeft dinsdag celstraffen tot vijf jaar geëist tegen de drie verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak Klimop.

Nico V., een van de belangrijkste verdachten in de zaak gaat als het aan justitie ligt vijf jaar de cel in.

Tegen Hans van T. en Dennis L. eiste het functioneel parket van het Openbaar Ministerie respectievelijk drie en vier jaar. De drie worden verdacht van onder meer valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Volgens justitie hebben ze de samenleving grote schade toegebracht.

De 75-jarige V. was volgens justitie de personeelschef van de criminele organisatie en onderhield de contacten met de projectontwikkelaar. "Hem lukte dingen die anderen niet voor elkaar kregen", stellen de officieren van justitie.

Wegsluizen

De 45-jarige L. zou een 'voorname rol' hebben gespeeld in het wegsluizen van geld. Hij zou valse brieven en facturen hebben opgesteld en wordt ook verdacht van omkoping. Van T. (49) wordt naast de valsheid en geschrifte en deelname aan een criminele organisatie witwassen ten laste gelegd.

De laatste twee verdachten wraakten eerder met succes de rechter, nadat die een deel van het gedicht De Pruimenboom van Hieronymus van Alphen had voorgedragen. Daarmee zou de rechter de schijn van vooringenomenheid hebben gewekt. In het gedicht komt de zinsnede 'aan een boom, zo vol geladen, mist men vijf, zes pruimen niet' voor.

Philips Pensioenfonds

De Klimopzaak is de grootste vastgoedfraudezaak in de Nederlandse geschiedenis. De in totaal veertien verdachten zouden meer dan tweehonderd miljoen euro van het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds hebben weggesluisd naar eigen rekeningen. Hoofdverdachte Jan van V., oud-directeur van het Bouwfonds, werd veroordeeld tot vier jaar cel door de rechtbank in Haarlem.

De rechtbank in Haarlem doet naar verwachting 21 december uitspraak tegen de drie.