AMSTERDAM - Tegen twee verdachten van miljoenenfraude rond investeringsbedrijf Future Life zijn dinsdag celstraffen tot vier jaar geëist. 

Ze hebben volgens het functioneel parket van het Openbaar Ministerie tientallen investeerders opgelicht.

De twee haalden volgens justitie in totaal 8,8 miljoen euro op bij particulieren en beloofden dat het geld tegen mooie rendementen op spaardeposito's zou worden gezet.

Ze staken het geld echter in risicovolle leningen aan (eigen) bedrijven en gebruikten het voor een luxe levensstijl. Ook werd met het geld een deel van de beloofde rendementen aan deelnemers uitgekeerd.

Vertrouwen

Tegen een 42-jarige verdachte uit Middelharnis eiste justitie vier jaar cel. Hij hield zich voornamelijk bezig met het aantrekken van inleggers. Hij zou vooral mensen hebben benaderd voor wie hij al jarenlang geldzaken regelde en die hem vertrouwden.

"Hij heeft hen bikkelhard voorgelogen en deed voorkomen alsof men geld wegzette op zeer solide, betrouwbare en toch renderende wijze", aldus de officier van justitie.

Verblind

De tweede verdachte, een 52-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht, regelde volgen justitie de financiële zaken. Tegen hem werd drie jaar cel geëist. Hij verzorgde de verdeling van het geld dat particulieren investeerden.

"Hij was zeer verblind door het mooie salaris, de mooie auto en het eigen ondernemer zijn", stelde de officier in de rechtbank in Dordrecht. "Hij speelde voor Sinterklaas met het geld van anderen."

Het functioneel parket bereidt naast de strafzaak een procedure voor waarmee het geld dat de twee hebben verkregen met de fraude kan worden teruggehaald.