WINTERSWIJK - De FIOD heeft in Winterswijk een 40-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden wegens het witwassen van tientallen miljoenen euro's. 

Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het zou gaan om geld dat werd verdiend met beleggingsfraude. De man en twee handlangers beloofden beleggers te investeren in de handel in vreemde valuta. Het ingelegde geld zou echter zijn weggesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog hoe de fraude precies in elkaar zat, hoe veel mensen zijn benadeeld en hoe groot de totale schade is. De meeste slachtoffers komen uit Nieuw-Zeeland, Australië en de Verenigde Staten. Ook Nederlanders zijn gedupeerd.

Handlangers

De arrestant en zijn twee handlangers worden verdacht van oplichting. De twee anderen, een 33-jarige man uit Haarlem en zijn 30-jarige vriendin, zijn in september al opgepakt. De Haarlemmer zit nog vast.

De vrouw is op vrije voeten, maar wordt nog wel als verdachte gezien. Bij hun arrestatie werden een Porsche Cayenne, een Audi Q7, sieraden, horloges, tassen en schoenen in beslag genomen.

De zaterdag opgepakte man is al eerder veroordeeld voor oplichting. Het Openbaar Ministerie mag niet aangeven wanneer dat was en welke straf hij toen heeft gekregen.