DEN HAAG - De voor terrorisme veroordeelde Samir A. wil op verlof uit de gevangenis om zijn studie bedrijfskunde af te maken. 

Hij mocht dat niet van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie), maar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) wil nu dat Teeven er nog eens over nadenkt en opnieuw beslist.

Teeven heeft volgens de beroepscommissie RSJ geen goede redenen gegeven voor zijn weigering. Samir A., die lid was van de zogenoemde Hofstadgroep, heeft gevraagd om verlof omdat hij uiteindelijk naar een soepelere gevangenis wil, waar hij onderzoek kan doen voor zijn scriptie.

Voordat hij eventueel naar zo'n minder strenge gevangenis kan, moet hij eerst een keer met goed gevolg op verlof zijn geweest.

Vluchtgevaarlijk

Omdat A. op de lijst is geplaatst van gevangenen die vluchtgevaarlijk zijn of een risico voor de maatschappij vormen, willen de staatssecretaris, de gevangenisdirecteur en het Openbaar Ministerie (OM) niet dat hij op verlof gaat.

Samir A. zegt zelf dat hij alleen maar op die lijst is gekomen omdat er zo veel aandacht van de media voor zijn zaak is. Hij vindt dat hij zich moet kunnen voorbereiden op terugkeer in de samenleving wanneer de gevangenisstraf die hij in 2008 kreeg, er in september 2013 op zit.

De RSJ is dat met hem eens en heeft Teeven opdracht gegeven binnen 2 weken een nieuwe beslissing te nemen.

Aanslag

Overigens is Samir A. in september in zijn cel opnieuw aangehouden. Hij zou vanuit de gevangenis een terroristische aanslag hebben voorbereid, waarbij hij medewerking zou hebben gezocht van andere gevangenen. Toen is hij een tijdje weer op de terroristenafdeling van De Schie in Rotterdam gezet, maar daar is hij nu weer vanaf.

Hij zit ook niet meer vast voor die vermeende geplande aanslag, maar hij is nog wel verdachte, meldde een woordvoerder van het OM.

De RSJ-commissie heeft ook nog gezegd dat ze Teeven misschien wel gelijk had gegeven als deze iets meer informatie over die laatste terrorismeverdenking had gegeven.