ROTTERDAM - Een 15-jarige zwartrijdende jongen heeft maandag een medewerker van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET tegen een rijdende metro geduwd.

Het slachtoffer raakte gewond, meldde een woordvoerster dinsdag.

De 51-jarige controleur vroeg de jongen maandagavond op een metrostation in de wijk Zevenkamp naar zijn vervoersbewijs, waarop de jongen hem aanviel. Hij duwde de medewerker tegen een metrotrein die net wegreed, waarna de twee van de zijkant van het perron vielen.

De medewerker uit Krimpen aan den IJssel liep een hersenschudding op en verwondingen aan zijn hoofd en een been. De verdachte wist te ontkomen, maar verloor daarbij enkele pasjes.

Daardoor kon de de politie hem enkele uren later thuis aanhouden. Volgens de RET wordt de jongen poging tot doodslag ten laste gelegd, maar de politie kon dat niet bevestigen.

Veiligheidscijfers

Uit veiligheidscijfers blijkt dat het aantal incidenten in het openbaar vervoer in de regio Rotterdam flink is afgenomen sinds de invoering van de OV-chipkaart in 2009.

''Maar we zien wel dat de incidenten steeds heviger, steeds ernstiger worden'', aldus de woordvoerster. ''Ging het eerst vooral om scheldpartijen, nu wordt vaker fysiek geweld gebruikt.''

De NS riep enkele dagen geleden reizigers nog op mee te helpen om geweld tegen treinpersoneel te stoppen. Dat gebeurde onder verwijzing naar twee recente incidenten, waarbij een conducteur bewusteloos werd geslagen in de trein en een machinist werd mishandeld.