AMSTERDAM - Drugscrimineel Gwenette M. is vorige week weer aangehouden. Hij is vrijdag voorgeleid, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam dinsdag weten. 

Het voorarrest van M. werd in augustus door het Amsterdamse gerechtshof opgeschort, op voorwaarde dat hij zich wekelijks op het politiebureau meldt en geen contact opneemt met getuigen. Ook moest hij zijn paspoort inleveren.

Waarom M. nu weer is aangehouden wil het OM niet zeggen. Hij zit in beperkingen, wat inhoudt dat hij alleen met zijn advocaat mag praten en verder geen contact mag hebben met de buitenwereld.

Ook Nico Meijering, advocaat van M., wilde tegenover NU.nl niet inhoudelijk op de zaak ingaan. "Dat mag niet. We doen er in ieder geval alles aan om hem zo snel mogelijk weer vrij te krijgen."

M. zat sinds 2007 vast, maar ontsnapte in mei 2008 uit de gevangenis. In oktober 2009 werd hij in Antwerpen opgepakt. Een jaar later kreeg hij acht jaar celstraf opgelegd voor onder meer witwassen, zware mishandeling en het verhandelen van ruim zeventien kilo heroïne.

Heroïnehandel

De Hoge Raad bepaalde eerder dat het deel over de heroïnehandel in de zaak over moet worden gedaan. Het hof wilde daarvoor nog een aantal getuigen horen.

De inhoudelijke behandeling kan daardoor pas op zijn vroegst komend voorjaar plaatsvinden. Het hof besloot daarom M. in afwachting van het vervolg van het proces vrij te laten.