DEN HAAG - Koningin Beatrix en haar familie vieren Koninginnedag volgend jaar in De Rijp en Amstelveen, beide in de provincie Noord-Holland.

Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag weten.

Het dorp De Rijp, onderdeel van de gemeente Graft-De Rijp, ligt tussen Purmerend en Alkmaar en heeft iets meer dan 4000 inwoners. De Rijp ontstond in het begin van de 15e eeuw en was de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend door de walvisvaart en de haringvisserij.

Door het inpolderen van omliggende meren verloor het dorp de verbinding met de Zuiderzee. De gemeente Graft-De Rijp zal op 1 januari 2015 fuseren met de gemeenten Schermer en Alkmaar.

Amstelveen ligt onder de rook van Amsterdam. In de stad (ruim 83.000 inwoners) zal de koninklijke familie het feestje vieren in en rondom het Stadshart. De Noord-Hollandse gemeenten maken later het definitieve programma bekend.

32e keer

Het is in 2013 de 32e keer dat de Oranjes Koninginnedag vieren op een plek in het land. Beatrix heeft de provincie Noord-Holland sinds haar aantreden in 1980 drie keer eerder bezocht op Koninginnedag.

In 1985 ging ze op bezoek in Anna Paulowna, Callantsoog en Schagen. In 1988 bracht ze een verrassingsbezoek aan de vrijmarkt in Amsterdam, ter gelegenheid van haar 50e verjaardag. In 1997 deed ze Marken en Velsen aan.

Selectie

De koningin bepaalt elk jaar zelf waar ze heen gaat. Officieel komt ze op uitnodiging van de gemeenten. Die sturen haar een uitnodiging. Beatrix maakt daarna zelf een selectie, waarbij ze er rekening mee houdt dat de verschillende provincies evenredig aan de beurt komen. Natuurlijk wordt tussen provincies en gemeenten onderling ook overlegd.

Op 30 april dit jaar was de koninklijke familie te gast in de Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal.