OLDENZAAL – Twee scholen die de overleden Tim Ribberink (20) bijna de helft van zijn leven heeft bezocht, zeggen verbijsterd te zijn door zelfmoord van de student geschiedenis.  

Hogeschool Windesheim in Zwolle noch het Twents Carmel College locatie De Thij in Oldenzaal herkent zich in het beeld dat Ribberink daar slachtoffer zou zijn geworden van pesterijen.

De scholen reageren daarmee op de stroom van publicaties over de zelfmoord van de student, die vorige week zichzelf het leven benam.

De oorzaak van zijn daad bleek vanmorgen uit de rouwadvertentie in Twentsche Courant/Tubantia. 'Lieve pap en mam, Ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim', zo luidde de tekst.

Geaardheid

Mogelijk heeft zijn geaardheid daarbij een rol gespeeld. Duidelijkheid daarover is er nog niet. Zijn ouders, woonachtig in het Twentse dorp Tilligte, geven morgenmiddag nadere uitleg op een persconferentie, die wordt gehouden in het gemeentehuis van Denekamp.

Dinsdgaavond wordt er een Avondwake gehouden naar aanleiding van zijn zelf verkozen dood.
Tim Ribberink zat in het tweede jaar van de lerarenopleiding geschiedenis aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. In de school is een stilteplek ingericht, waar een condoleanceregister kan worden getekend.

Zijn medestudenten, docenten en studieloopbaanbegeleider zeggen geschokt en verbijsterd te zijn door de weg die hun medeleerling heeft gekozen. ''Niemand bij ons op school heeft signalen ontvangen van pesterijen", zegt Trudy Dalhuisen, woordvoerder namens de lerarenopleiding.

Volgens Dalhuisen wees ook niets op de onaangekondigde dood. ''Tim zou binnenkort in het buitenland op stage gaan. Zijn studieloopbaanbegeleider heeft een aanbevelingsbrief voor hem geschreven. Daaruit blijkt ook dat Tim nog volop met zijn toekomst bezig was."

Contact

Uit het contact tussen Windesheim en de ouders van Tim Ribberink blijkt volgens haar dat de hogeschool geen enkele blaam treft. ''Zijn ouders hebben ons bevestigd dat hij bij ons juist op zijn plek zat", aldus Dalhuisen. ''Hij had volgens zijn ouders juist een warm contact met zijn medestudenten. Iedereen worstelt met de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen.’’

Ook op de middelbare school die de student bezocht, de havo aan het Twents Carmel College locatie De Thij in Oldenzaal, heerst verbazing. Directeur Peter Koopman noch zijn docentenstaf zeggen iets te weten van pesterijen op hun school. ''Ik begrijp dat nu vooral gekeken wordt naar de scholen die Tim heeft bezocht, maar wij hebben daar nooit klachten over ontvangen. We staan voor een raadsel."

Bewijs

Volgens Koopman is er een bewijs uit het ongerijmde waaruit blijkt dat de pesterijen nooit op het Carmel College kunnen hebben plaatsgevonden.''Tim heeft hier van 2009 tot en met 2011 de havo doorlopen en is in de zomer van 2011 geslaagd. Vorig jaar heeft hij op onze school stage gelopen in het kader van zijn lerarenopleiding. Dat doe je volgens mij niet op een school waar je in het verleden zo gepest en getreiterd bent."

De schooldirecteur hoopt morgenavond tijdens de Avondwake uit de mond van Tims ouders te horen wat nu precies aanleiding is geweest tot de zelfmoord en de woorden in de afscheidsbrief.

''Ik ken Tim en Tims ouders omdat ik zelf ook uit het dorp Tilligte kom. Maar het is voor iedereen hier op school een groot mysterie wat er gebeurd is. Daar hoop ik zo snel mogelijk meer over te weten."

Verrast

Koopman zegt ook verrast te zijn over de talrijke reacties op de dood van de studen, zeker in relatie tot pesterijen. ''Misschien kan uit de dood van Tim nog iets goeds en moois voortkomen, waar we allemaal iets aan hebben.".