ARNHEM - De 43-jarige Ismail Z. die verkrachtingen van twee vrouwen in Arnhem en De Steeg afgelopen april heeft bekend, moet 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging krijgen.

Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) maandagavond voor de rechtbank in Arnhem.

De man trok 13 april een 16-jarig meisje van haar fiets in De Steeg en dwong haar met geweld en dreigend met een mes tot seks.

Op 21 april trok hij een 24-jarige Arnhemse studente van haar fiets. Zij werd in het steegje bij haar huis mishandeld, bedreigd en verkracht, halfnaakt en geblinddoekt mee naar het Sonsbeekpark gesleept en opnieuw mishandeld en verkracht.

Moord

DNA op het lichaam van de Arnhemse kwam overeen met dat van de man. Behalve de drie verkrachtingen van de twee vrouwen, zei de man ook al in januari een vrouw te hebben verkracht, maar daarvan is nooit een aangifte binnengekomen. De man was onder invloed van alcohol en heeft al een lang strafblad, maar niet met zedenzaken.

Hij gaf voor de rechtbank aan dat hij hulp nodig heeft, omdat het van kwaad tot erger ging en de volgende stap misschien wel moord is.

Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar door persoonlijkheidsproblemen, mogelijk autisme, maar precieze diagnoses zijn er nog niet. Zijn advocate pleitte voor het veel lichtere en minder beveiligde tbs met voorwaarden.

Herhaling

De aanklager somde op dat de kans op herhaling enorm is, dat de man zich eerder ook aan behandelingen en toezicht onttrok en dat hij dat bij voorwaarden weer zal doen. ''Als u tbs met voorwaarden oplegt, speelt u met de levens van vrouwen in de maatschappij'', zo waarschuwde de aanklager de rechtbank.

Hij vroeg ook de schadeclaims van 33.000 en 8.600 euro aan de slachtoffers toe te kennen.

De rechtbank doet uitspraak op 19 november.