AMSTERDAM - De ouders van een 20-jarige jongeman uit het Twentse Tilligte die donderdag zelfmoord pleegde omdat hij werd gepest, reageren dinsdag op de emotionele reacties die hun rouwadvertentie op internet heeft opgeroepen. 

Dat meldt een woordvoerder van de familie. In de advertentie stond een foto en de tekst van zijn afscheidsbrief.

De rouwadvertentie van Tim Ribberink werd maandag in De Twentsche Courant Tubantia afgedrukt. "Lieve pap en mam, ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim."

De advertentie werd duizenden keren gepost op microblogdienst Twitter en leverde veel emotionele reacties op. Vanwege de grote media-aandacht besloten de ouders te reageren.

Persconferentie

Namens de familie leest een rouwbegeleider dinsdag op een persconferentie in het gemeentehuis van de gemeente Dinkelland een tekst voor. De ouders van de jongeman zijn zelf niet aanwezig.

Ook de hogeschool Windesheim in Zwolle plaatste maandag een rouwadvertentie. Ribberink zat in het tweede jaar van de lerarenopleiding geschiedenis op de school.

Dinsdagavond is een afscheidsbijeenkomst voor de jongen in de katholieke kerk in Tilligte. Tot die tijd willen de ouders volgens hun woordvoerster geen contact met de media.

Discussie

Vooral via Twitter werd maandag hevig gediscussieerd over de aanleiding voor de zelfmoord en vooral over het feit dat de ouders de reden bij de advertentie plaatsten.

Waarom de gemeente Dinkelland het gemeentehuis beschikbaar stelt voor het voorlezen van een verklaring, wilde een zegsvrouw van de gemeente maandag niet zeggen.

Op de hogeschool Windesheim in Zwolle, waar de jongen de lerarenopleiding geschiedenis volgde, is een stilteplek ingericht.

Een woordvoerster van de school benadrukt dat het pesten niet gebeurde op Windesheim: ''Daar ging het juist goed. Hij zat hier op zijn plek, vonden ook zijn ouders.'' Ook op zijn middelbare school in Oldenzaal heeft niemand opgemerkt dat de jongen blijkbaar zo heftig werd gepest.