DEN HAAG - Bij het corps diplomatique in Den Haag heerst 'bezorgheid' en 'ongenoegen' over de manier hoe Nederland zich opstelt als gastland van het Internationaal Strafhof (ICC).

Nederland stopt eind dit jaar met het betalen van de tijdelijke huisvesting van het hof, die meer dan 6 miljoen euro per jaar kost.

Het permanente onderkomen op het terrein van de Scheveningse Alexanderkazerne is echter op zijn vroegst in 2015 klaar.

Daardoor dreigt het ICC jarenlang te worden opgezadeld met extra kosten, terwijl het hof door de toenemende werkdruk al in geldnood zit, stellen diplomaten. ''De Nederlanders brengen het hof in een moeilijke positie'', zegt een van hen.

Er wordt op gewezen dat het in het geval van internationale organisaties die in van particulieren gehuurde gebouwen zitten, steeds gebruikelijker wordt dat het gastland de huur betaalt.

Symbolisch bedrag

Andere gastlanden hebben voor internationale organisaties een eigen gebouw neergezet en vragen er slechts een symbolisch bedrag aan huur voor, zoals Duitsland bij het Internationale Zeerechtstribunaal in Hamburg of Italië bij de VN-landbouworganisatie FAO in Rome.

''Nederland profiteert financieel het meest van het Strafhof'', aldus een diplomaat. Volgens een interne berekening die bij het ICC is gemaakt, heeft de Nederlandse economie in 2011 ter waarde van meer dan 66 miljoen euro geprofiteerd van de aanwezigheid van het Strafhof in Den Haag

Buitenlandse medewerkers hebben bijvoorbeeld hun salarissen hier uitgeven en het ICC neemt producten en diensten af van Nederlandse leveranciers, zoals voor de bedrijfsvoering van het ICC en de aanschaf van de vele vliegtickets voor het wereldwijd opererende personeel.

D66

D66 wil dat minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zich ''maximaal'' gaat inspannen om een oplossing te vinden voor de kosten van de huisvesting van het ICC.

D66 vindt het onwenselijk als het ICC wordt opgezadeld met die extra kosten.

Ceremonie

Op 14 november begint in Den Haag de ASP, de jaarlijkse conferentie van de 121 bij het ICC aangesloten landen. Dan wordt ook tijdens een ceremonie met koningin Beatrix in de Ridderzaal stilgestaan bij het feit dat het Strafhof 10 jaar in Den Haag zetelt.

Menig diplomaat verwacht dat het gastland dan een 'gebaar' maakt. Anders verslechtert de positie van Nederland als het Den Haag, de ''juridische hoofdstad van de wereld'', kandidaat wil stellen voor nieuwe internationale organisaties.