AMSTERDAM - De groep vluchtelingen die eind september in een tentenkamp in de Amsterdamse wijk Osdorp is neergestreken, wil naar binnen.

Ze hebben hiertoe maandagochtend een voorstel ingediend bij burgemeester Eberhard van der Laan, liet de Stichting Vluchtelingen van de Straat weten.

De stichting wordt opgericht om de, met name Afrikaanse, asielzoekers bij te staan en te helpen bij het zoeken naar een geschikt gebouw.

In een brief aan de burgemeester schrijven de vluchtelingen dat ze graag samen willen blijven en hun demonstratie willen voortzetten in een pand onder beheer van de stichting.

In het gebouw, dat de naam Huis van Hoop krijgt, moeten activiteiten plaatsvinden en moet er tegelijkertijd noodopvang in de koude wintermaanden komen.

Van der Laan heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het kamp en de tijdelijke bewoners ervan laten weten dat het te vol is. Op dit moment verblijven er zo'n 80 tot 90 personen en de burgemeester wil dit aantal terugbrengen naar 60.

Winterkouderegeling

Ook heeft hij de asielzoekers gevraagd zich te registreren bij de GGD voor de winterkouderegeling. Aan die verzoeken is volgens zijn zegsman ''helaas'' geen gehoor gegeven.

De burgemeester stelde eerder dat de vluchtelingen op de Notweg mochten blijven, maar dat het tentenkamp niet verder mocht uitbreiden. Van der Laan sprak zaterdag ook met omwonenden en ondernemers, die overlast ondervinden van de vluchtelingen.

Lastige situatie

Hij verkent momenteel in overleg met het Rijk ''meerdere scenario's'' over hoe het nu verder moet met het kamp, zei de woordvoerder.

''Het stopzetten van de demonstratie is een van die mogelijkheden. Maar we zullen dat dan wel zorgvuldig doen en in overleg met alle betrokkenen. Het blijft een lastige situatie.''

In de brief schrijven de asielzoekers dat als ze uitwijken naar een gebouw, ze het kamp niet hoeven in te krimpen. Ook willen ze liever geen gebruik maken van de winterkouderegeling van de GGD, omdat dit zou betekenen dat ze worden opgesplitst door heel Nederland.