ENSCHEDE - Al ruim 400 slachtoffers van de met salmonella besmette zalm van visverwerkingsbedrijf Foppen in Harderwijk hebben zich bij letselschadespecialist Yme Drost in Enschede gemeld.

Onder hen zijn volgens Drost ook de nabestaanden van twee mensen die overleden na het eten van de besmette zalm.

Drost heeft afspraken gemaakt met de verzekeraar van het Harderwijkse bedrijf over uitkeren van de schade. Er komt volgens hem geen standaardvergoeding.

De vertegenwoordiger verwacht dat 90 procent van de claims snel uitbetaald zullen worden. Alleen de zware zaken of die waarmee een groot financieel belang is gemoeid, gaan langer duren.

Foppen kon maandagochtend nog niet zeggen of er al schadevergoedingen zijn uitbetaald.

Nieuw geval

Drost maakte ook bekend dat er weer iemand is overleden na het eten van met salmonella besmette zalm. Het gaat volgens hem om een man van ‘eind tachtig’. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vorige week weten dat voor zover bij hen bekend vier mensen zijn overleden.

Dit nieuwe geval is nog niet bekend bij het RIVM, zo liet een woordvoerder weten. ''Wij krijgen de cijfers op basis van informatie van het laboratorium. Salmonella hoeft niet gemeld te worden, het kan dus zijn dat het aantal besmettingen en doden nog hoger ligt’’, aldus de woordvoerder.

Bij het RIVM komen iedere week nieuwe cijfers binnen, afgelopen vrijdag stond de teller op 1063 besmettingen.