DEN HAAG - De vermeende topcrimineel Dino Soerel vindt dat hij nog altijd vastzit in een veel te strenge gevangenis.

Soerel werd weliswaar in augustus overgeplaatst van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) naar een minder zware afdeling van de gevangenis in Vught, maar Soerel is er niet bepaald op vooruit gegaan.

Dat zegt zijn advocaat Marnix van der Werf vrijdag. Hij eist in een kort geding dat Soerel wordt overgeplaatst naar een gevangenis met een minder streng regime of op de huidige afdeling meer vrijheden krijgt.

Soerel zat sinds november 2010 in de EBI. Een commissie bepaalde begin augustus dat er geen reden meer was om Soerel in de strengste gevangenis op te sluiten.

Bordje

Eind augustus meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dat Soerel was overgeplaatst. ''Maar eigenlijk is het enige verschil dat hij nu geen bordje EBI meer boven de deur heeft hangen.''

De vermeende topcrimineel zit nu vast op een afdeling voor gedetineerden met gedragsproblemen. Volgens de raadsman moet Soerel bijvoorbeeld luchten in van elkaar afschermde kooien op de binnenplaats, mag hij niet werken en kan hij geen bezoek ontvangen zonder toezicht.

Omdat hij kort daarna op de lijst van gedetineerden met een vluchtrisico werd geplaatst, wordt bij zijn cliënt specifiek toezicht toegepast, zo staat in de dagvaarding.

Liquidatieproces

Soerel wist lange tijd uit handen van de politie te blijven. Hij is een van de verdachten in het omvangrijke liquidatieproces Passage. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste levenslang tegen hem omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor verschillende afrekeningen.

Maar ten tijde van die eis had de rechtbank de voorlopige hechtenis van Soerel al opgeheven, omdat het bewijs te mager was. Soerel zit nog wel vast omdat hij dit jaar in hoger beroep werd veroordeeld in een omvangrijke drugszaak. Tegen die veroordeling is hij in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.

Kort geding

Het kort geding dat nu is aangespannen, dient donderdag voor de rechtbank in Den Haag. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet reageren, omdat het niet ingaat op individuele gevallen.