AMSTERDAM - De afgetreden senator en wethouder Jos van Rey (VVD) wordt ervan verdacht dat hij is omgekocht door Piet van Pol, een Roermondse projectontwikkelaar.

Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag op basis van bronnen rond het corruptieonderzoek dat justitie heeft ingesteld naar de politicus.

Van Rey heeft zich door niemand laten omkopen, ook niet door Van Pol, dat schrijft zijn raadsvrouw Gitte Stevens vrijdag in een schriftelijke verklaring.

Justitie wil tot dusver niet prijsgeven wie naast Van Rey de tweede verdachte in de zaak is, maar volgens NRC gaat het om Van Pol.

Hij zou zijn bevoordeeld in vastgoeddeals en besluiten van de gemeente, waarbij Van Rey als wethouder betrokken was. Laatstgenoemde verbleef regelmatig in de vakantievilla van Van Pol in het Franse Saint-Tropez.

Bovendien boekte Van Pol geld over naar een adviesbureau dat op naam staat van de kinderen van Van Rey. Het bedrijf, Liba Adviesbureau BV, financieerde verkiezingscampagnes van VVD'ers, waaronder Van Rey.

Onderzoek

De innige band tussen Van Rey en Van Pol kwam een jaar geleden al in het nieuws. Een onderzoekscommissie bekeek de verdachte transacties destijds, waarna geconcludeerd werd dat er sprake was van 'een jarenlange en evidente schijn van belangenverstrengeling'. Van Rey mocht evenwel aanblijven als wethouder.

Van Pol laat in een reactie weten dat het hem niet bekend is dat hij verdachte is in de zaak. "Ik ben niet uitgenodigd voor een verhoor, noch zijn mij anderszins vragen gesteld door justitie. Ik betreur het ten zeerste dat in diverse publicaties rondom het onderzoek mijn naam wordt genoemd en ik aldus ten onrechte in verband wordt gebracht met een corruptieonderzoek."