ARNHEM - Vijf schapenboeren in Gelderland en Utrecht krijgen bijna al hun dieren terug.

Bij de boeren uit Well, Bern, Linden, Nieuwegein en Lopik waren in totaal bijna 400 schapen gestolen. De politie heeft daarvan 350 dieren teruggevonden.

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag besloten dat de in beslag genomen dieren worden teruggebracht naar de boerderijen.

In totaal werden in september bijna 600 schapen in Nederland en Duitsland gestolen. Begin oktober trof de politie in weilanden in de Betuwe 354 dieren aan, waarvan DNA-onderzoek uitwees dat ze gestolen waren bij de vijf boeren in Utrecht en Gelderland.

Geslacht

Politie en justitie hebben volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Arnhem nog geen idee waar de 250 beesten zijn die nog niet zijn teruggevonden. Mogelijk zijn die dieren al geslacht of naar andere landen gebracht.

De drie mannen uit Ochten die als verdachten van de schapendiefstallen zijn opgepakt, kunnen bij de raadkamer van de rechtbank in Arnhem bezwaar aantekenen tegen het teruggeven van de beesten, aldus een woordvoerder van het OM.

Twee van hen zitten nog vast, een derde is op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak. De mannen zouden ook een groot aantal zware landbouwvoertuigen zoals een shovel en tractoren hebben gestolen.