KAMPEN - De voomalig penningmeester van de vereniging voor christelijk onderwijs Iris in Kampen heeft ongeveer 2,8 miljoen euro uit de kas van de vereniging verduisterd.

Dat is gebleken uit een accountantsonderzoek, nadat in juli al aangifte tegen de voormalige penningmeester was gedaan.

Het vermoeden van fraude ontstond toen de penningmeester begin dit jaar taken moest overdragen aan twee nieuwe leden van het college van bestuur. In juli deed Iris aangifte tegen de man en stelde hem meteen op non-actief.

Uit het accountantsonderzoek is gebleken dat de penningmeester kon frauderen door financiële overzichten te vervalsen. Dat zou tussen 2007 en 2010 zijn gebeurd.

Voorzichtig

De vereniging had een fors eigen vermogen door voorzichtig financieel beleid over een reeks van jaren, aldus het college van bestuur vrijdag. Om die reden heeft de fraude ook geen gevolgen voor de reguliere bedrijfsvoering op de aangesloten scholen. Er zijn maatregelen genomen om een dergelijke fraude in de toekomst te voorkomen.

Bij Iris zijn 14 basisscholen in de regio Kampen aangesloten. Het college van bestuur heeft de Onderwijsinspectie en andere betrokken instanties op de hoogte gesteld. Justitie moet nog besluiten wat er met de ex-penningmeester gaat gebeuren.