AMSTERDAM - Een groep elitemilitairen van het Korps Commandotroepen wordt onderzocht door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) vanwege hun lidmaatschap van een mogelijk 'foute' motorclub.

Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

Het gaat om een twintigtal leden van de in 1982 opgerichte Demons MC, waarvan de president een hoog onderscheiden kapitein van de commando's zou zijn.

De groepsleden komen in hun vrije tijd ook in contact met leden van andere motorclubs als de Hells Angels.

"Het risico dat commando's via een foute motorclub in contact komen met criminelen is onacceptabel", laat een bron bij defensie aan het dagblad weten. "Speciale troepen hebben kennis van staatsgeheime operaties. In het veld acteren ze in de top van het geweldsspectrum."

De namens de groep optredende advocaat Michael Ruperti stelt "dat er op geen enkele wijze kan worden getwijfeld aan hun loyaliteit tegenover de krijgsmacht."

Verklaring geen bezwaar

Comando's hebben net als andere militairen een zogeheten 'Verklaring geen bezwaar' nodig om hun werk te kunnen doen. Die kan mogelijk door activiteiten bij de motorclubs in gevaar komen.

De rechter bepaalde eerder dat motorclubs geen criminele organisaties zijn, dus lidmaatschap is op zich geen probleem voor de verklaring. Mocht een militair zich met criminele activiteiten bezighouden, dan ontstaat wel een probleem.