AMSTERDAM - Bij het uitbreken van de rellen rondom het Project X-feest in Haren stonden veel minder leden van de Mobiele Eenheid (ME) klaar dan achteraf door de politieleiding werd gesuggereerd.

Dat melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De Groningse korpschef Oscar Dros zei dat voldoende ME achter de hand was. Maar toen de rellen losbarstten waren er maar zestien ME'ers aanwezig. De rest moest worden weggeroepen bij een klus of van huis. De daarna opgeroepen oproerpolitie wist niet goed waar ze moest zijn of wat te doen.

Dagblad van het Noorden en RTV Noord spraken voor het onderzoek met tientallen mensen van binnen en buiten het politiekorps. Uit dit onderzoek komt volgens de krant en lokale omroep een beeld naar voren van een matig voorbereide organisatie, die constant achter de feiten aanliep.

Verjaardag

Het Project X-feest in Haren ontstond toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren.

Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond. Tot dinsdag zijn in totaal 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen.

OM

Het Openbaar Ministerie (OM) probeert opnieuw om relschoppers die zijn gepakt te laten meebetalen aan de schade die is aangericht in het dorp. Voor het gerechtshof in Leeuwarden dient donderdag 8 november het hoger beroep, zo meldde het OM vrijdag.

Het OM had enkele weken geleden, tijdens twee snelrechtzittingen voor de rechtbank in Groningen, geëist dat zo'n 15 relschoppers naast een gevangenis- of een taakstraf ook geld storten in een fonds om gedupeerde inwoners van Haren te compenseren.

De rechtbank wees dat toen in alle gevallen af, omdat er te veel onduidelijkheden over waren. De kinderrechter wees de eis in een zitting voor minderjarige relschoppers een week later wel toe.

Beroep

Het OM is in beroep gegaan tegen één relschopper die in oktober wel werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur, maar volgens de rechtbank geen geld hoefde te storten in het schadefonds. Als het hof de eis deze keer overneemt, zal justitie ook de schade verhalen op de overige daders. Het OM eist van meerderjarige verdachten 500 euro en van minderjarigen 250.

Voetbalclubs

Alle amateurvoetbalclubs in Noord-Nederland worden benaderd door de politie vanwege de rellen rond Project X in Haren. De politie hoopt dat de clubs hun leden vragen zich te melden als ze iets weten over relschoppers, zo meldde een woordvoerder.

Volgens de woordvoerder zijn er geen concrete aanwijzingen dat veel relschoppers lid zijn van een voetbalclub. ''Het maakt deel uit van het algemene onderzoek. We willen zo veel mogelijk mensen benaderen en niks uitsluiten.''

De KNVB heeft de politie inmiddels de mailadressen van de voetbalclubs gegeven.