DEN HAAG - Eric Jan Q. heeft voorbereidingen getroffen om in Nederland aanslagen te kunnen plegen.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde hem daarom woensdag tot een celstraf van 10,5 jaar. Het Openbaar Ministerie had in het hoger beroep gevraagd om Q. 16 jaar in de cel op te sluiten. De rechtbank kwam eerder nog tot 12 jaar cel.

Volgens de rechters van het hof is Q. schuldig aan het voorbereiden van moord, gijzeling, brandstichting en/of ontploffingen, diefstal met geweld en afpersing. Er zijn foto's en plattegronden bij hem gevonden van de mogelijke doelwitten Prinsjesdag, het Botlekgebied en Hotel New York in Rotterdam.

Hij had meerdere wapens met munitie en grondstoffen voor het maken van explosieven. Ook heeft Q. in 2003 en 2004 tien poeder-, kogel- en dreigbrieven gestuurd, onder meer aan de geheime dienst AIVD. Door middel van bommeldingen heeft hij de politie willen dwingen de NS-stations Haarlem en Den Haag te ontruimen.

Ontsnapping

Ondanks deze reeks bewezen misdrijven, een eerdere veroordeling en ontsnapping uit de gevangenis, heeft het hof minder straf opgelegd dan de rechtbank. In principe had het hof ook 12 jaar willen geven, maar trok er een jaar af omdat de zaak al jaren duurt.

Nog eens 6 maanden gingen eraf omdat Q. al sinds zijn aanhouding in 2007 in de strengste gevangenis van Nederland zit, de EBI in Vught.

Zolderkamer

Volgens Q. waren de spullen die de politie op een zolderkamer in Rotterdam vond, niet verdacht en hoorden die bij hobby’s als paintball en fotografie.

Q. pleegde in de jaren 90 twee zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Rotterdam en Hoek van Holland. Bij een daarvan schoot hij meer dan 30 keer op de politie. Hij kreeg 14 jaar cel, maar ontsnapte in 2001 uit de gevangenis. Pas in 2007 liep hij tegen de lamp, tijdens een winkeldiefstal.