ARNHEM - Een 28-jarige Amsterdammer die in april vorig jaar een gruwelijke overval op een Nijmeegse juwelier pleegde, moet van het Openbaar Ministerie (OM) 5,5 jaar de cel in.

De aanklager eiste die straf woensdag tegen de Amsterdammer.

Bij een worsteling met een van de overvallers viel de juwelier in een zes meter diepe bouwput achter zijn zaak. Hij liep een dwarslaesie op en is blijvend invalide.

De twee overvallers gingen er vandoor op een scooter die volgens het OM werd bestuurd door de 28-jarige verdachte. De andere twee overvallers zijn nooit gevonden.

Anonieme tip

Na een anonieme tip waarin de verdachte werd genoemd, ontdekte het OM dat telefoonnummers van deze Amsterdammer de dag voor de overval en op de dag zelf van Amsterdam via Arnhem naar Nijmegen voerden en terug. Dat gold ook voor een busje, waarvan het OM denkt dat de scooter een dag vooraf naar Nijmegen is gebracht.

Deze werkwijze zou ook typisch zijn voor overvallen door personen rondom de Amsterdammer. Een getuige die zegt dat hij de telefoons later van de Amsterdammer kocht, herkende hem ook op een foto met rode pet die de vluchtchauffeur op camerabeelden droeg. Later trok hij zijn bezwarende verklaringen weer in.

Bouwvakkersjassen

De twee overvallers die nog voortvluchtig zijn, droegen bivakmutsen en felgekleurde bouwvakkersjassen. Zij hadden volgens de juwelier, die al vaak overvallen was, ook een vuurwapen bij zich.

Volgens de advocaat van de verdachte is er te weinig bewijs. De getuige is inmiddels onvindbaar en het scenario van de aanklager kan evengoed niet waar zijn, stelt de advocaat.

De rechtbank doet op 14 november uitspraak.