AMSTERDAM - Marcel Teunissen, de moordenaar van de linkse politieke activist Louis Sévèke, vindt dat hij onevenredig zwaar is gestraft voor zijn daad.

De voormalig kraker en crimineel zit een levenslange gevangenisstraf uit die hij in 2008 kreeg opgelegd. Naast de in 2005 gepleegde moord op de uit de kraakscene afkomstige Sévèke werd hij ook gestraft voor enkele andere feiten.

De rechter achtte levenslang noodzakelijk omdat 'Teunissen op enig moment om hem moverende redenen opnieuw een zeer ernstig misdrijf zal plegen'. 

"Als je mijn zaak vergelijkt met andere strafzaken, dan zul je zien dat er voor een enkelvoudige moord zelden of nooit levenslang wordt opgelegd", zegt Teunissen in correspondentie met weekblad Panorama.

"Het komt ook vaak voor dat zelfs voor driedubbele moorden geen levenslang wordt opgelegd. En hoewel ik dat moreel dus ook moeilijk te verantwoorden vind, betekent dat dus wel dat ik verhoudingsgewijs zwaar gestraft ben."

Bijzonder hoge straf

Teunissen staat naar eigen zeggen niet alleen: "Zelfs de officier van justitie in mijn zaak heeft in zijn requisitoir aangegeven dat levenslang voor een enkelvoudige moord al dan niet in samenhang met andere feiten een bijzonder hoge straf is."

"Ik hoef hier in de bajes trouwens maar om me heen te kijken om te zien dat die bewering klopt", vervolgt hij. "Want ik zit momenteel op een afdeling voor langgestraften. De meesten zitten voor moord. Een enkeling zelfs voor dubbele moord. Toch heeft niemand anders levenslang."

"En de motivatie om levenslang op te leggen klopt ook niet. Want in het vonnis rechtvaardigen de rechters die straf feitelijk met niet meer dan de zin: ‘Hij zou weleens weer een ernstig geweldsdelict kunnen plegen.’ Het is dus een soort preventieve maatregel die op geen enkele
manier wordt onderbouwd."

Niets meer te verliezen

Teunissen schoot Sévèke op 15 november 2005 op straat in Nijmegen dood. Hij stelt tot zijn daad te zijn gekomen na een stuk gelopen relatie met een Belgische. "Dat sloeg echt de bodem onder mijn bestaan vandaan. Ik had toen voor mijn gevoel niets meer te verliezen en niets meer te winnen. Ik was klaar met het leven."

"Er stond me nog maar één ding te doen. De rekeningen vereffenen. Wraak nemen. Daarbij speelde het ook nog een rol dat mijn haat richting de linkse scene alleen maar groter was geworden door de houding van veel mensen het islamdebat."

"Ze namen het standaard op voor de radicale moslims", zegt Teunissen. "Dat begon al bij Volkert van der G., die de moslims zo nodig moest verdedigen tegen de fascist Fortuyn en de sympathie voor de aanslagen van 9/11. Dat werd later gevolgd door het min of meer goedpraten van de moord op Theo van Gogh door te beweren dat hij het vooral aan zichzelf te danken had."