SCHIPHOL - Langzaam maar zeker komt het vliegverkeer vanaf Schiphol naar de oostkust van de VS weer op gang. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol woensdagochtend.

Een aantal vliegvelden van New York en Washington gaat om 7 uur plaatselijke tijd weer open. Dat betekent dat er vliegtuigen vanuit Amsterdam kunnen vertrekken, al gaat dat nog mondjesmaat.

Zo meldde luchtvaartmaatschappij KLM dat er twee vluchten wel zullen vertrekken, maar dat een andere vlucht juist geannuleerd is vanwege de nasleep van orkaan Sandy.

Volgens de woordvoerster van Schiphol is het hoopvol dat er weer gevlogen kan worden, maar is het voor reizigers raadzaam om de informatie goed te volgen.

Eerder deze week moesten al 16 vliegtuigen die naar de VS zouden vliegen, aan de grond blijven vanwege de zware en vooral enorm grote storm. De orkaan hield huis langs vrijwel de gehele oostkust, waardoor steden als Philadelphia, Chicago en New York tijdelijk niet te bereiken waren.

Nederlanders in VS

De ANWB Alarmcentrale heeft de afgelopen dagen 22 Nederlanders gesproken, die zijn gestrand door de gevolgen van orkaan Sandy. Dat laat een woordvoerder weten.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan met Nederlanders, maar ze zitten wel vast aan de oostkust van de VS. ''Ze kunnen niet weg of hebben vertraging. Ook hebben veel mensen vragen over wat zij met hun verzekering kunnen regelen'', laat een woordvoerder weten.

''Inmiddels komt het vliegverkeer weer op gang, dat is hoopvol. Niet iedereen kan direct terug, maar het zal uiteindelijk wel soelaas bieden.''

De ANWB verwacht niet dat er nu nog veel mensen zich zullen melden.

Schade

In het noordoosten van de VS keert het normale leven aarzelend terug.

Miljoenen mensen zitten nog zonder stroom en het opruimen van puin en het herstel van de schade gaat lang duren en mogelijk tussen de 23 en 30 miljard euro kosten, meldden Amerikaanse media woensdag.

Slachtoffers

Sandy heeft inmiddels meer levens geëist in de stad New York dan de politie eerder dacht. Het dodental liep op van 18 naar 24.

Veel slachtoffers stierven door vallende bomen. Andere lichamen werden gevonden in de delen van de stad die door Sandy waren ondergelopen. Lokale autoriteiten zeggen dat nog wordt gezocht naar slachtoffers en dat het dodental verder kan oplopen.

Sandy eiste in de hele VS zeker 49 levens. In het Caraïbisch gebied kwamen nog zeker 67 om door de gevolgen van dezelfde storm.

New York

Bussen in New York rijden inmiddels weer. De beurs en tal van scholen en overheidsgebouwen gaan woensdag ook weer open.

De organisatie van de jaarlijkse marathon van New York ziet nog geen aanleiding het evenement van zondag te wijzigen.

Van de ruim 8 miljoen mensen die al 2 dagen zonder elektriciteit zitten, zijn 660.000 New Yorkers.

New Jersey

In New Jersey staan sommige plaatsen nog altijd geheel onder water. Gouverneur Chris Christie zei dat plaatsen aan de kust zo zwaar zijn beschadigd, dat ze helemaal opnieuw moeten worden opgebouwd.

President Barack Obama, die zijn campagne voor een extra dag stillegde, bezoekt woensdag de voor een deel verwoeste badplaats Atlantic City.

Orkaan Sandy

Afgebrande woningen in de buurt Breezy Point van het New Yorkse stadsdeel Queens. New York is zwaar getroffen door de orkaan Sandy. © AFP
Donkere flatgebouwen in New York met daar achter het Empire State Building. Als gevolg van de storm zitten ruim 8 miljoen mensen zonder stroom in het noordoosten van de Verenigde Staten. © AFP
Ook in New Jersey zijn de gevolgen van Orkaan Sandy goed zichtbaar. © AFP
Daarv zitten 2 miljoen mensen zonder stroom. © AFP
Er wordt hard gewerkt om de straten vrij te krijgen van alle beschadigde voertuigen. © AFP
De kracht van superstorm Sandy was enorm. © AFP
Naar schatting loopt alleen al de materiële schade aan gebouwen en infrastructuur op tot 20 miljard dollar (15,4 miljard euro). © AFP
De brandweer is bezig brandjes te blussen die zijn ontstaan door de storm. © AFP
Vele Amerikanen zijn een deel van hun persoonlijke bezittingen kwijt. © AFP
Hulpverleners zijn druk bezig iedereen in veiligheid te brengen. © AFP
Deze man speurt naar persoonlijke spullen tussen de overblijfselen van zijn huis. © AFP
Vooral veel auto's hebben het moeten ontgelden. © AFP
Het opruimen van alle schade zal veel tijd in beslag nemen. © AFP
De opruimwerkzaamheden zijn wel al in volle gang. © AFP
Door de kracht van orkaan Sandy zijn veel schepen uit het water getild en zwaar beschadigd. © AFP
De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt bewoners van het door de orkaan Sandy getroffen gebied in New Jersey, New York. Obama beloofde de inwoners 'langdurige steun'. © AFP
Burgemeester Bloomberg van New York liet woensdag weten dat het Bellevue-ziekenhuis wordt ontruimd. Het hospitaal in Manhattan draaide al enkele dagen op noodgeneratoren. Zo'n 500 patiënten worden elders ondergebracht. © AFP
Volgens Bloomberg is de evacuatie nodig omdat het ziekenhuis meer schade heeft opgelopen dan aanvankelijk gedacht. De kelder is ondergelopen. © AFP