GRONINGEN - Wethouder Elly Pastoor en afdelingsvoorzitter Piet Boekhoudt van de PvdA in de stad Groningen hebben dinsdagavond hun functies neergelegd.

Volgens beiden is ''er geen weg terug'' na het vernietigende rapport dat de Drentse commissaris van de Koningin Jacques Tichelaar vorige week schreef over het reilen en zeilen van de partij in Groningen.

Tichelaar concludeerde dat alleen een grondige schoonmaak binnen de Groningse PvdA-top, die volgens hem wordt gekenmerkt door ''een verziekte cultuur'', de partij weer op de rails kan zetten.

Maar vooral dat ''vernieuwer'' Pastoor het veld moet ruimen, stuit binnen de afdeling op veel kritiek. Dinsdagavond tijdens een speciaal ingelaste bijeenkomst hield zij ondanks een motie van vertrouwen de eer aan zichzelf. ''Ik heb me verbonden aan het rapport van Tichelaar. Dus ik ga.''

Onterecht

Veel PvdA-leden vinden dat Pastoor onterecht wordt afgerekend op de ''machtspolitiek'' die de partij zou hebben bedreven en de volgens Tichelaar verziekte cultuur.

Vooral de Jong Socialisten voerden de laatste dagen actie om de wethouder in het zadel te houden. ''Maar als ik was gebleven, was het doffe ellende geworden'', verklaarde Pastoor.