HAREN - Ruim tien relschoppers tijdens de project X-rellen in Haren eind september zijn dinsdagavond herkenbaar in beeld gebracht in een uitzending van het tv-programma Opsporing Verzocht. 

Op de filmbeelden is te zien dat ze zich schuldig maken aan mishandeling, openlijke geweldpleging, plundering en vernieling.

Direct na de tv-uitzending zijn zeven relschoppers herkend. Er komen heel veel tips binnen, aldus een woordvoerder van de Groningse politie. ''Het loopt storm.''

Vorige week toonde de politie al zes foto's van relschoppers, maar de gezichten waren toen onherkenbaar gemaakt ''als laatste waarschuwing''.

Dinsdagavond werden nieuwe foto's en beelden getoond, maar deze keer waren de daders, onder wie één jonge vrouw, duidelijk in beeld gebracht.

Vrijwillig

De politie heeft op basis van foto's en filmbeelden (in totaal zo'n 100 uur) nog zo'n 50 relschoppers in beeld. Na de waarschuwing vorige week om de beelden herkenbaar uit te zenden, hebben acht personen zich vrijwillig gemeld.

Hun foto's werden dinsdagavond niet getoond. ''We hebben lang gewacht om dit zware middel in te zetten en het zorgvuldig opgebouwd.''

Beloning

Justitie loofde dinsdag een beloning van 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader van een ernstig geval van mishandeling van een 84-jarige man in de 'rellennacht' van 21 op 22 september.

De politie vermoedt dat de dader een relschopper is, maar houdt ook rekening met een inbreker die gebruik heeft willen maken van de onrust.