AMSTERDAM - Justitie is dinsdag binnengevallen bij een uitzendbureau in Sliedrecht waar tientallen Filipijnse matrozen illegaal te werk werden gesteld in de Nederlandse binnenvaart.

De inval maakt deel uit van een grote, meerdaagse actie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Inspectie SZW tegen uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart. Daarbij worden binnenvaartschepen gecontroleerd op illegaal verblijf en uitbuiting van matrozen.

Justitie zegt in het bijzonder te letten op Filipijnse bemanningsleden. "Tijdens eerdere controles en in strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat Filipijnse matrozen veel te weinig betaald krijgen", aldus het Openbaar Ministerie.

Bij het detacheringsbureau in Sliedrecht legden rechercheurs beslag op "een grote hoeveelheid" administratie. Op verzoek van het Landelijk Parket werd ook in de Filipijnse hoofdstad Manilla door lokale autoriteiten een kantoorpand doorzocht.

Mensensmokkel

Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschifte, mensensmokkel en mensenhandel. Vermoedelijk heeft het bedrijf valse aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen en verblijfsvergunningen opgemaakt.

De Inspectie SZW, onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ontdekte onlangs een aantal Filipijnse matrozen die over twee arbeidscontracten bleken te beschikken.

Op een contract stond “een veel te laag loon” terwijl het andere contract wel het wettelijk minimumloon aanhield. Overuren bleken niet te worden uitbetaald. Bovendien was een voor de matrozen verplichte opleiding niet gevolgd.