AMSTERDAM - De uitspraak van de Raad van Discipline om Bram Moszkowicz levenslang te schorsen, is een opmerkelijke. Hoewel 's lands bekendste advocaat nog in hoger beroep gaat, zijn ook zijn collega's verrast. Al kijken de meesten er objectief tegenaan.

Theo Hiddema moet op zijn woorden letten. De Maastrichtse strafpleiter, van wie bekend is dat hij het goed met Moszkowicz kan vinden, noemt de uitspraak van de Raad van Discipline 'afschuwelijk'.

"Mijn brein is aan het koken. Eigenlijk moet ik er niets over zeggen, want in mijn commentaar kan ik zo maar kwetsende kwalificaties gebruiken. Naar het oordeel van de Raad tenminste."

Hoewel Hiddema zegt dat er een siddering door de advocatuur gaat, blijkt dat bij een rondgang langs collega's toch wel mee te vallen. "Het is een snoeiharde uitspraak, dat klopt", zegt Peter Plasman.

"Ik heb het idee dat zijn opstelling in deze zaak hem zwaar is aangerekend. Proceshouding speelt nu eenmaal een rol en Moszkowicz heeft nooit gezegd dat hij zijn praktijk, ondanks de aantijgingen, anders zal gaan inrichten."

Uniek

Plasman beaamt de motivering dat het aanzien van de advocatuur is aangetast. "Maar Moszkowicz -een eigengereide, maar natuurlijk ook zeer gedreven strafpleiter- is wel uniek. Ik ken in elk geval geen collega die zonder overleg met de deken zo veel contant geld aanneemt."

"Daarnaast komt het weinig voor dat zo veel cliënten klagen. Natuurlijk is dit niet goed voor ons imago, maar dat waait ook wel weer over. Elke advocaat moet op zijn eigen handelen worden beoordeeld."

Stelselmatig in de fout

Britta Böhler, behalve advocaat ook hoogleraar advocatuur, spreekt van 'een heftige uitspraak'. "Dit wens je geen collega toe. Tegelijk laat het zien dat het tuchtrecht wel degelijk werkt binnen de advocatuur. Daar wordt nog wel eens luchtig over gedaan. Als ik de uitspraak bekijk, gaat het om een groot aantal vergrijpen. Moszkowicz ging dus stelselmatig in de fout."

"Daarnaast is van belang dat er blijkbaar geen zicht op verbetering was. Diverse eerdere veroordelingen hebben ook niet tot aanpassing van zijn gedrag geleid. De suggestie van de deken om hem tijdelijk te schorsen, was al een forse. Kennelijk ging die nog niet ver genoeg."

Voorbeeld stellen

Geert-Jan Knoops sluit niet uit dat de Raad van Discipline met deze uitspraak een voorbeeld wil stellen voor de hele beroepsgroep. "Ik moet daar voorzichtig mee zijn, maar het zou best eens kunnen. Het komt niet vaak voor dat een uitspraak zwaarder is dan het voorstel van de deken. Misschien bestaan er zorgen over de kwaliteit van de advocatuur. Persoonlijk vind ik het jammer dat het zo is gelopen, al kan ik niet zeggen of het terecht is. Daarvoor ken ik het dossier niet goed genoeg."

Eén ding staat volgens Knoops vast: "Dit heeft zeker effect op de publieke opinie. Ons imago lijdt hieronder. Strafrechtadvocatuur staat in toenemende mate in de belangstelling, dat blijkt ook wel in deze zaak. Sommigen storen zich ook aan zijn proceshouding, maar daar heeft Moszkowicz een duidelijke afweging in gemaakt. Het is niet aan buitenstaanders om daarover te oordelen."